середа, 23 березня 2016 15:28

На Черкащині для качок побудували американські гнізда
7

Фото: infomist.ck.ua

Поблизу міста Золотоноша встановили 100 гнізд для диких качок. Це зробили у мисливському господарстві "Коробівське". За основу взяли американську ідею.

"Зазвичай у нас та в багатьох інших країнах гнізда встановлюють на плаву. При цьому виникали проблеми. Качка робить кладку, але коли рівень води змінюється, яйця затоплює і гинуть перші кладки. Друга проблема – це випалювання очерету. Третя – хижаки: єноти, норки, сірі ворони, які розоряють гнізда", – розповів "ІнфоМіст" директор господарства Андрій Тичков.

На території 1-го обходу зробили відтворювальну ділянку. На ній встановили сотню гнізд за кошти мисливця-спонсора.

"Наше мисливське господарство розташоване на території Золотоніського та Черкаського районів. Це нове господарство засноване у липні минулого року. Майже всю площу займають водно-болотні угіддя. Ми вже зробили чимало роботи. На його території є всі біотехнічні споруди. Тому я вирішив провести роботи, які сприятимуть відновленню чисельності популяції диких качок", – продовжує директор.

Принцип американських гнізд: встановлюють металеву опору над водою, із сітки роблять трубу діаметром 30 см, довжиною – 70-80 см, яку вимощують всередині сухою травою та кріплять на опору.

"Качка залітає у це гніздо, робить там кладку. Її не бачать ні сіра ворона, ні будь-які хижаки. Єнот і норка не можуть залізти у гніздо по металевій трубі. Установка цих гнізд не дає гарантії 100-відсоткового заселення. За досвідом американців, у перший рік лише у 40 відсотків гнізд мають заселитися птахи. А потім, коли з'являються каченята, вони вже не бояться висоти, вилітають у воду і перебувають у відносній безпеці", – розповідає Андрій Тичков.

У наступному році планують встановити такі гнізда по всій території мисливського господарства. За їх знищення будуть притягувати до відповідальності.

Зараз ви читаєте новину «На Черкащині для качок побудували американські гнізда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1635
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути