вівторок, 26 липня 2016 12:32

Львів може прийняти ще 70 тис. людей

Львів може прийняти ще 70 тис. людей
фото: Ярослав ТИМЧИШИН

Житлові новобудови у Львові перестануть масово зводити уже за 2 роки, сказав Gazeta.ua головний архітектор Львова Юліан Чаплінський.

"Я прогнозую, що усі ці новобудови скоро завершать. Наступного року будівництво піде на спад і за 5 років припиниться. Так було у Дніпрі з 2004-го до 2008-го. Масово почали рости багатоповерхівки, але все само собою припинилося. Це не дало нічого поганого, лише добру школу архітекторів і новий житловий фонд.
Новобудови заселяють і мешканці міста, які оновлюють житло, вкладають гроші. Тому навіть заселивши ці новобудови, що зараз зводять, Львів зможе прийняти ще додатково 70 тисяч людей".

Головний архітектор повідомив, що у позовах про несанкціоноване будівництво суди частіше стають на бік недобросовісних будівельників. А не на сторону мешканців чи міської ради.

"Справа в тому, що місто встановлює умови і обмеження, в межах яких мають робити проект. Його ж виготовляє Укрінвестекспертиза, а це державна структура. Інспекція будконтролю була теж державна, зараз уже півроку ніби міська. Але насправді наполовину ще підпорядкована Києву. Тому там і вирішують усі питання. Навіть найвищі суди у Києві виносять рішення на користь забудовника. Але для пересічної людини винною завжди є міська влада".

Якщо піднятися на відкриті літні майданчики на дахах ресторанів і готелів, то добре видно кітчеві будівлі.

"Якщо усі вентиляційні ходи не приховані, а хаотично скупчені в одному кутку, то де тут архітектурне рішення?, - каже Юліан Чаплінський. - Так, є на даху торгового центру "Роксолана" біля Галицького ринку. Вікна тут такі, які можна запросто поставити у звичайному гаражі.
Усі нарікали на будівлю колишнього Укрсоцбанку поблизу Міцкевича. Ніби вона дико не вписується в панораму. Я так не вважаю. На даху мінімум інженерних надбудов, дорожезні дах, стіни, скло. Архітектор задумав банк у вигляді середньовічного замку-фортеці, але вдягнув у сучасний образ. Там надміцні стіни, найкращі матеріали. І будинок насправді не вирізняється висотою.
Найгірше постраждав від несмаку Київ. На історичних пагорбах понатикали шафи-висотки, в центрі - порушено висотний рівень будинків. Там просто забракло фахівців."

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На майданчику для вигулу собак є спеціальні тренажери і станція для відходів

При купівлі житла архітектор радить орієнтуватися на ціну метра квадратного. Що вища - то якісніше житло. Найдорожча у будинку - звукоізоляція, тому на неї справді не затрачають коштів.

"Я проектував бізнес-центр для ІТ-компанії. Директорський поверх повинен був мати найкращу звукоізоляцію. Я вжахнувся: ці звукоізольовані стіни просто золоті вийшли за ціною. Але деякі будівельні компанії економлять навіть на елементарному. Ставлять у квартирах практично фанерні двері. Люди поселяються і мусять міняти їх. Тому слід враховувати: якщо ви зекономите на квадратному метрі, то ці гроші потім все одно вкладете у ремонт, який мала зробити будівельна фірма," - зазначив Чаплінський.

Зараз ви читаєте новину «Львів може прийняти ще 70 тис. людей». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути