субота, 05 грудня 2015 18:46

Кримські татари зазнали репресій під час енергоблокади - Барієв

Кримські татари зазнали репресій під час енергоблокади - Барієв
Фото: ua.korrespondent.net

У зв'язку з енергоблокадою Криму на анексованому півострові посилився тиск на кримських татар, зокрема членів меджлісу та їхніх рідних.

Про це заявив "Громадському радіо" координатор Комітету із захисту прав кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

"Окупаційна влада не може впоратися з цією ситуацією й посилила репресивні дії стосовно активістів кримськотатарського національного руху. Така реакція окупаційної влади – це більше істерика", – каже Барієв.

За його словами, тиск чиниться з різних боків.

"Один з напрямків - обшуки, допити, закриття фірм. Зокрема, це обшуки в голів регіональних меджлісів, членів меджлісів. Буквально вчора був обшук у Садиха Табаха. Це член меджлісу. І два-три дні тому були обшуки в голови регіонального меджлісу Радянського району Рустема Мінанова, у члена регіонального меджлісу Сулеймана Кадирова у Феодосії. І в Кіровському районі у голови регіонального меджлісу Екрема Абдульватова", - підкреслив Барієв.

При цьому, додав він, тиск чиниться на кримських татар, які працюють у системах комунальної власності - у дитячих садках, школах. Наприклад, окупаційна влада намагалася зібрати на 1 грудня мітинг у Сімферополі, де кримські татари повинні були заявити про те, що вони проти блокади.

"Приходили до мечетей, роздавали листівки. Але люди в мечетях стали виходити, люди похилого віку заявили, що вони прийшли туди молитися, а не займатися політичним шоу. Мітинг скасували. Окупаційна влада побачила, що кримські татари не підуть на це", - заявив активіст.

Крім того, тиск і з боку податкових служб, ФСБ. Барієв розповів про те, що було зупинено підприємство "СімСітіТранс", що належить Ленуру Іслямову.

"Сьогодні є тиск на підприємства деяких членів меджлісу. Крім того, у батьків Ленура Іслямова відрізали подачу світла і газу. Відрізали подачу газу Лілі Буджуровій, колишньому головному редактору телеканалу АТР. У будинку Мустафи Джемілєва, де живе його дружина Сафінар Джемілєва, відрізали кабель, яким подається електроенергія", - зазначив Барієв.

Нагадаємо, 30 листопада в Криму обшукали керівників регіональних меджлісів. А місяць тому кримські татари провели під посольством Росії акцію проти репресій у Криму.

Зараз ви читаєте новину «Кримські татари зазнали репресій під час енергоблокади - Барієв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 11170
Голосування Чи потрібно відновлювати постачання води з Дніпра в окупований Крим?
  • Ні. Окупанти повинні самотужки забезпечувати окуповану територію
  • Так. Там також живуть люди
  • Потрібно воду продавати задорого
  • Ваш варіант (у коментарях)
Переглянути