четвер, 22 серпня 2013 17:46

Через несприятливу погоду Львівщина страждає від нашестя слимаків

Через несприятливу погоду Львівщина страждає від нашестя слимаків
Фото: zik.ua

Стадо рудих слимаків атакувало цього літа райцентр Мостиська на Львівщині. Вони обсідають всю городину і залишають лише плями на грядках огірків, полуниці, картоплі. На вигляд вони також гидкі, зі слизом, тому люди активно звертаються до міської ради.

"Люди посипають ці ділянки сіллю, вапном, кидають на подвір'я старі мокрі кожухи, слимаки на них збираються, тоді люди це спалюють. Або збирають у відро і перерізають кожного ножницями, - розповідає секретар міської ради пан Богдан. - А що робити? Зверталися в санепідемстанцію. Нам кажуть, такого ліцензійного препарату для боротьби з ними немає в Україні. Особливо їх багато після дощу."

Таке нашестя в місті уже 5-й рік поспіль. Раніше це пережив Дрогобич. Там на звернення міськради теж не відреагували в жодному відомстві. Мешканці припускають, що їх могли завести з інших країв та континентів, коли привозили екзотичні туї та інші дерева.

"Нічого дивного у цьому немає. Це те саме, що піднімати проблему з того, що цього року не вродили огірки, - роз'яснює Ігор Антахович, директор еколого-натуралістичного центру у Львові. - Уся проблема через клімат. В останні роки в нас теплий і мокрий початок літа - травень-червень. Це для них сприятлива атмосфера. От було таке, що вдень до 28 градусів тепла, а вночі 9. Великий перепад. Тому й огірочки захворіли грибком специфічним. Десь у цей же період закладали свою ікру слимаки, тому їм так пощастило і вони розплодилися. Крім того, значення має рельєф - десь більша вологість, десь менша. Думаю, після останньої спеки вони загинуть природним шляхом."

Спеціаліст радить боротися зі слимаками механічним способом - збирати, поливати бензином і спалювати.

"Раніше були колгоспи. Вони обробляли поля хімікатами, тому популяція слимаків була знищена. З того часу їх ніхто не травив, - додає Антахович. - В агромагазинах можна шукати спеціальні препарати. Проте вони дорогі. Фермери можуть собі це дозволити. Приватні садиби рідко".

Зараз ви читаєте новину «Через несприятливу погоду Львівщина страждає від нашестя слимаків ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути