вівторок, 29 серпня 2017 20:37

Іловайський котел був фактом капітуляції України - експерт

Автор: gazeta.ua
 

В Полтаві вшанували загиблих під час Іловайської військової операції. Учасники боїв під Іловайськом і рідні загиблих поділилися спогадами і висказали незадоволення проведеним слідством.

Про це повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

"Я ознайомлений із ходом слідства стосовно Іловайської трагедії. Мій син поліг 29 серпня в "зеленому коридорі" від рук росіян. Я ж був у складі експертів, які вивчали всі документи. Звільнити важливий транспортний вузол запланували ще 10 серпня. Розробили план в Генштабі і зібрали 26 військових підрозділів для його виконання. Хотіли приурочити звільнення міста до 24 серпня. Із поставленим завданням ні Збройні сили, ні залучені бійці із територіальних батальйонів, ні добровольці не справились. Операція провалилась ще задовго до оточення, адже не було організовано підвезення ні боєприпасів, ні пального, ні харчів. 23 серпня кордон масово перетнули російські війська. Наші вступили в бій. Генштаб знав про ситуацію, але парад до Дня Незалежності не відмінили. 26 серпня Порошенко зустрівся із Путіним в Мінську, де спілкувались більше трьох годин.
Автор: gazeta.ua
  Ігор Мочанов, батько загиблого і військовий експерт
Ігор Мочанов, батько загиблого і військовий експерт
Вже наступного дня керівник АТО Віктор Муженко почав зв'язуватись із Генштабом Росії, щоб домовитись вийти із цією ситуації нашим військам без зброї. Військовою мовою - це була капітуляція України перед Росією. До 27 серпня росіяни не оточили наші війська і вони чекали на наказ про вихід із території. Але наказу не було. Добровольці легко б могли вийти із оточення, але тримали позиції, хоча ні набоїв, ні води вже не було. Після цього Генштаб наказав скласти зброю і вийти "зеленим коридором", але військові не захотіли складати зброю і капітулювати перед ворогом. За це їх і розстріляли із усіх калібрів", - розповів Ігор Мочалов, батько загиблого і військовий експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українських генералів за Іловайськ не будуть судити - Матіос.

"Коли кажуть, що загинуло 366 військових - можете плювати їм в обличчя. В кілька разів більше. Нас послали забирати трупи на КамАЗи під наглядом росіян. Я бачив, чим закінчувався той "зелений коридор" - глухим кутом, де були обладнані позиції росіян. Той, хто потрапив в нього - був просто приреченим", - розповів Олександр Таран, водій 8 санітарної роти.

Спогади розхвилювали військового, тому взяв кілька хвилин для паузи.

Автор: gazeta.ua
  Олександр Таран, водій 8 санітарної роти
Олександр Таран, водій 8 санітарної роти

"Нас підняли і наказали їхати до Старобешевого. Я вже в дорозі набрав дружину і запитав, що там за новини. Вона ж повідомила, що цей населений пункт зайняли росіяни. А ми вже минули в'їзд. Отак всі і зупинились. Дивлюсь, а попереду хлопці на бронетранспортері білі-білі і тихенько до зброї тягнуться. Аж тут кругом вже росіяни. Про нашу колону була домовленість пропустити, але всю зброю залишили на блок-посту. Розділили в Старобешевому на дві групи - по 15 і 10 вантажівок. Мені пощастило, бо потрапив в групу, де не було кадирівців, які дуже знущались над українцями. Їздили у супроводі росіян по полям і збирали трупи, а точніше рештки військових. Практично в жодного не було документів. Думаю, що їх або росіяни забрали, або вони перед військовою операцією здали керівництву. Рахували загиблих здебільшого по головам. Знаю те, що за одну ходку один КамАЗ вивозив до 300 загиблих. Більшість із нас робили по 3 ходки, але були і ті, що більше їздили. В одному селі жінка кинулась під мій автомобіль. Виявилось, що переховала 4 українських військових в сараї. Поранених обмазали кров'ю і заховали під трупи, щоб вивезти до своїх. Але скажу, що більшість місцевих зустрічала росіян молоком і пирогами", - розповів Олександр Таран.

Автор: gazeta.ua
  Сергій Литвиненко, боєць батальйону "Азов"
Сергій Литвиненко, боєць батальйону "Азов"

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Полтаві вшанували загиблих в Іловайській трагедії.

"20 серпня був поранений під Іловайськом. Мене вивезли, але моїх друзів знищили в тому коридорі. Був повний хаос і не було ніяких наказів, тому керівництво Генштабу має понести відповідальність за те, що не очікували від ворога наступу", - сказав Сергій Литвиненко, боєць батальйону "Азов".
Учасники вшанування загиблих в Іловайській трагедії провели панахиду і запалили свічки.

За офіційними даними, в котлі російські війська вбили 366 українських воїнів. 429 бійців отримали поранення різного ступеня тяжкості, 300 - потрапили у полон. ЗС України понесли значні втрати озброєння і техніки на майже 300 млн гривень.

Зараз ви читаєте новину «Іловайський котел був фактом капітуляції України - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути