пʼятниця, 23 травня 2014 15:54

Два роки тому загинув мистецтвознавець, Герой України Борис Возницький
9

Фото: Ольга Швед

23 травня два роки тому в автокатастрофі загинув мистецтвознавець, Герой України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка, директор Львівської галереї мистецтв Борис Григорович Возницький. Щороку родичі, друзі, митці, збираються на Личаківському кладовищі, аби віддати шану Герою.

"Борис Возницький міщав у собі всю Україну: від сходу до заходу, від півдня до півночі, служив їй, стояв на сторожі старожитностей, любив її безмежно. Він любив її жертовно, тратив час і кошти, бо стояв на сторожі старожитностей. Я впевнений, що він з небес дивиться на нас і хоче сказати: "Українці боріться! Ви переможете", – каже Митрополит Дмитрій.

Возницький - заслужений працівник культури України і Польщі. Лауреат премії ім. Тараса Шевченка. Лауреат премії ім. Я. Кохановського. Президент Українського національного Комітету Міжнародної Ради музеїв. Отримав відзнаку Президента 3 ступеня, диплом лауреата Всеукраїнської премії "Визнання" в галузі гуманітарних наук, культури та мистецтва. За його ініціативи стародавні замки Галичини: Олеський, Золочівський, Підгорецький та Свірзький були об'єднані у "Золоту підкову".

"Борис Возницький – це послання, яке доля вручила нам його щедрими спрацьованими руками. Це великий урочистий дар, який не дозволяє іти у житті навмання, бо завдяки йому ми стали іншими, кращими, більш організованими і зосередженими", – каже народний художник України, академік Академії мистецтв, лауреат Національної премії ім. Тараса Шевченка України Любомир Медвідь.

Нагадаємо, Борис Григорович трагічно загинув на 86 році життя в ДТП між селами Куровичі та Печенія Золочівського району, що на Львівщині. Він був за кермом автомобіля ВАЗ 2104. За попередньою версією, у нього стався серцевий напад, від чого він втратив керування та виїхав на смугу зустрічного руху, де відбулося зіткнення з автобусом БАЗ, який рухався за маршрутом "Під'ярків–Львів".

Зараз ви читаєте новину «Два роки тому загинув мистецтвознавець, Герой України Борис Возницький». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути