середа, 16 березня 2016 19:20

До Черкащини туристів ваблять рідкісні підсніжники
7

Фото: Андрій Чернега
Волонтери, охоронці підсніжників

Сотні людей приїздять до Холодного Яру на Черкащині подивитися, як цвітуть підсніжники складчасті. Їдуть з Києва, Харкова, Дніпропетровська, Львова, Одеси, Кіровограда, Черкас.

12 березня близько 9:00 в селі Мельники Чигиринського району Черкаської області туристи виходять з рейсового автобуса. На невеликій площі - зупинка, поряд - магазин. Навпроти - за півметровим бетонним парканом - напіврозвалена хата, де живуть волонтери, студенти-екологи і охоронці лісу. Шестеро готують їжу на вогнищі. П'ють чай із термочашок.

"На рейди лісом ходимо групами почергово. 7-9 березня – страх скільки людей було. Приїхало більше 300 осіб. Здебільшого фотографувалися, навіть стежки нові протоптали. Волонтери-охоронці ці дні взагалі не присідали. Одні чоловіки приїхали машиною. Виривали підсніжники і складали в багажник. Говорили: "Ми - громадське об'єднання, а ви хто такі?" Потім сіли і поїхали. 7 березня особливо багато було людей, які рвали підсніжники на продаж. Ми їх зупиняли. Проводили рейди точок торгівлі в Черкасах", − говорить Ольга Галушко, еколог, співробітник заповіднику "Чигирин".

Йдемо з Ольгою близько 10 хв стежкою до найбільшої галявини підсніжників у Холодному Яру. Там сидять волонтери. Гріються біля вогнища, смажать сало і хліб. З десяток туристів обережно ходять серед квітів, фотографують, нюхають. Рвати волонтери-охоронці не дозволяють. За одну зірвану квітку штраф - 49 грн. За незаконний продаж - 1700 грн.

"Організація продажу підсніжників - досить серйозна. Є точки, де сидять перекупщики. Їх хтось покриває. Було, що студент виклав фото у соцмережі про незаконний продаж, викликав поліцію. Поки приїхали, то вже прибігла людина, яка кришує точку. Хлопці з "Азову" також говорили, що виявили точку продажу в центрі Черкас. Викликали поліцію. Обійшлися усним попередженням. Хоча насправді мають скласти протокол, акт вилучення і позов до суду".

Волонтери збирають сміття лісом.

"За рік назбируємо по маршруту до 20 великих поліетиленових мішків. І це лише край дороги, а у ярах його більше", – продовжує Ольга Галушко.

Більшість відвідувачів приїхали на один день. Найближчий готель за 9 км.

"Я з Одеси. Їхала, бо хотіла пофотографувати унікальні квіти. Зупинилася у друзів у Черкасах. Вони і підказали це місце. Знаю, що в Криму є подібні галявини. Дуже хотіла потрапити, але туди вже не поїду. У маршрутці сюди було дуже весело, бо місцеві трохи вередували, що багато людей з рюкзаками", – Катерина Красницька підіймається з колін після чергового фото першоцвітів.

"Приїхав показати маленькому синові ці чудові місця. Ми - з Черкас, але дізналися про таке місце із білосніжниками лише нещодавно. Приїхали власним авто на кілька годин. Швидко зібралися, бо ця краса лише на кілька тижнів", − говорить Максим Тимчій.

Близько 17:00 туристи збираються біля автобусної зупинки. Охоронці чергуватимуть у лісі позмінно всю ніч.

Зараз ви читаєте новину «До Черкащини туристів ваблять рідкісні підсніжники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1635
Голосування Що Вас найбільше дратує у Черкасах?
  • ями на дорогах
  • бродячі собаки
  • мало громадських туалетів
  • хамство в громадському транспорті
  • черги до лікаря
  • калюжі після злив
  • свій варіант в коментарях
Переглянути