пʼятниця, 12 серпня 2016 18:50

"Давайте раду самі, будинок у вас аварійний": подружжя живе у помешканні, якому 125 років
13

Фото: Ярослав Тимчишин

Ірина Яворська з райцентру Стрий на Львівщині з чоловіком Ігорем живуть у комунальному будинку, який у будь-яку мить може обвалитися. Нове житло їй надати відмовляються.

"Гостей не запрошую, бо в хаті смердить цвіллю і грибком. Як дощі падають, то мало не щодня лізу на стрих збирати воду і стелити клейонки. Чоловіка не пускаю. Там балки прогнили. А він важчий за мене, то переживаю, щоб не провалився крізь стелю", – говорить Ірина Яворська.

Стрий розташований за 70 км від Львова. Поряд курорти: Моршин, Трускавець та Славське. Тут майже 60 тис. жителів. Є школи, садочки, лікарні, бібліотеки та музеї.

Ірина Маркіянівна показує будинок з маленькими вікнами. Вкритий іржавою поламаною бляхою. У кухні величиною з 15 квадратних метрів – піч для приготування їжі з коричневого кахлю, умивальник, кухонний куток, дерев'яний стіл та новий високий білий холодильник. На підлозі – лінолеум, на голубих стінах – брудні жовті потьоки. Повітря сире, затхле, як у підвалі. На стіні біля вікна у кімнаті чорна діра глибиною з 30 см, з якої сиплеться штукатурка.

"Будинку 125 років. Як казав один місцевий депутат: невідомо, чи ще рік стоятиме. Ця діра у стіні утворилася два роки тому. Наступного дня в жек пішли, а там кажуть: давайте раду самі, будинок у вас аварійний. Стіни усюди облуплені. Минулого року у липні косметичний ремонт робили, а в листопаді знов усе пообвалювалося. Чорну цвіль на стінах відмиваю оцтом, білизною. Ковдри постійно сушу. Одяг часто перу, бо що з шафи не витягну, воно смердить. Маю алергію, особливо весною від неї потерпаю, багато разів на рік застуджуюся. Чоловік мав два інфаркти. Зранку як встає, то перше відкашлюється", – пояснює господиня.

Будинок, в якому живе Ірина Маркіянівна з чоловіком, належить міськвиконкому. Торік вона зверталася до суду, вимагала, аби у міськраді знайшли для неї безпечне житло. Жінка показує нам рішення, яке ухвалили на її користь. Проте у міськраді на ухвалу уже рік не реагують.

У міськраді пояснювати ситуацію відмовилися. Мовляв, заступник міського голови Ігор Стецик у відпустці, а окрім нього ніхто не володіє інформацією.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Одесі переселенці захопили будинок

Через те, що міськрада рішення суду не виконує, справу передали до місцевого відділу поліції.

"Наше завдання – допомогти громадянці, щоби її життю і здоров'ю нічого не загрожувало. Якщо виявимо, що у міської ради справді немає можливостей надати їй інше житло, то будемо наполягати, щоб з бюджету виділили кошти на проведення капітального ремонту", – зазначає слідчий міського відділу поліції Степан Ортинський.

Самостійно купити чи орендувати інше житло сім'я Яворських коштів не має.

Зараз ви читаєте новину «"Давайте раду самі, будинок у вас аварійний": подружжя живе у помешканні, якому 125 років». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути