Ексклюзиви
четвер, 19 лютого 2015 11:34

Бомбосховище, підвал, підземний паркінг, підвальне кафе, спортзал - перелік місць, де можна сховатися у випадку надзвичайної ситуації у Львові

Бомбосховище, підвал, підземний паркінг, підвальне кафе, спортзал - перелік місць,  де можна сховатися у випадку надзвичайної ситуації у Львові
Фото: Назар Волянський

З 26 січня 2015 року у Львові розпочали перевірку укриттів та захисних споруд на випадок надзвичайної ситуації. Львів готовий до прийому в укриття населення на 100%, на 70% - готові захисні споруди, для укриття працівників на підприємстві.  До 20 березня заплановано привести до експлуатації усі сховища міста Львова, - каже начальник управління з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міської ради Віктор Іваніцький.

Скільки у Львові є сховищ цивільної оборони? В яких районах міста найбільше?

Бомбосховища призначені лише для працівників підприємств. Загалом у Львові є 173 споруди. Розташовані вони під підприємством і здатні вмістити всіх робочих. Такі укриття утримуються за кошти підприємств. Військкомати, міська рада, обласна адміністрація, органи влади мають свої укриття. Найбільша кількість їх є у Галицькому районі. Гірша ситуація спостерігається у Сихівському районі, бо не у всіх будинках є підвали, де зможуть перебувати люди на випадок надзвичайної ситуації. Зараз будують нові будинки з великими підземними паркінгами і що заважає, щоб це були сховища для населення. На кожне ЛКП розраховано 30 укриттів. Ми звертаємося до населення, щоб всі зібралися і привели підвали в належний стан. У кожному під'їзді є оголошення стосовно укриттів. Завдяки громадським організаціям ми приводимо підвали у належний стан.

Чи всі підготовлені вони до перебування людей і чим має бути обладнане бомбосховище? Скільки часу там можуть перебувати люди?

Для укриття населення може використовувати підвали та укриття комунальної власності. У Львові є 15 захисних споруд комунальної власності, які готові до експлуатації. Гірша ситуація з спорудами державної власності, адже вони підпорядковані обласній державній адміністрації. Зараз ми підключили усі законні шляхи, аби привести їх до загальної відповідальності. Держава не забезпечує нас коштами, аби ми приводили в належний порядок підприємства. В звичайний підвал, людей можна сховати тимчасово, а для того, щоб зробити його, як пункт укриття населення, то там повинні обов'язково встановити: туалет, умивальник, провести електрику. Зараз більше 4 тисяч підвалів приводять в стан до експлуатації і найближчим часом адреси цих сховищ з'являться на сайті головного управління ДСНС.

У центрі міста частина укриттів здана в оренду під кав'ярні і паби. Чи можна там сховатися?

Дуже добре, коли сховища здані в оренду, адже вони завжди готові до надзвичайних ситуацій. Наприклад Львівська залізниця має захисну споруду, і щоб вона не простоювала дарма, керівництво здало її в експлуатацію, для працівників. У ній є де помитися, роздягальня для працівників і туди мило зайти. Ми даємо можливість власникам, щоб вони використовували укриття, але без зміни цільового призначення. Ми не будемо забирати приміщення для укриття, які здані в оренду. У підвальних приміщеннях будинків, де є кафе, спортзал, клуб, то це ще краще і комфортніше для населення. Згідно нормативів, такі приміщення підлягають підготовці від 12 до 48 годин, з моменту поселення людей.

Медичні заклади обладнані укриттями?

Усі медичні заклади обладнанні сховищами. У сховищах можуть перебувати лише хворі пацієнти, медичний та обслуговуючий персонал, який не підлягає евакуації. Ці приміщення одні із найкраще обладнаних у Львові.

Як діяти на випадок надзвичайної ситуації? Що з собою брати?

У кожному під'їзді повинен висіти пакет документів з надзвичайної ситуації. Там де немає пакету документів - звертайтеся в ЛКП. Якщо в ЛКП навмисно відмовлять, або почнуть говорити, що не володіють інформацією, тоді велике прохання - можна звертатися за телефоном гарячої лінії - 297 59. Ми працюємо над тим, щоб кожен підвал у Львові був перевірений і закритий під ключ. Люди, коли чують звуки сирени на вулиці, то думають що потрібно кудись бігти, а насправді потрібно лише увімкнути телебачення і послухати, що трапилося і що робити. Громада повинна тримати усі необхідні документи в одному місті та в разі небезпечної ситуації, взяти їх та покинути квартиру. Дітям потрібно написати записку і положити її в кишеню, щоб вони в таких ситуаціях носили її та на ній було написано - ім'я, прізвище, телефон, будинок в якій вона проживає. Треба завжди готуватися до гіршого. Якщо так трапиться, що небезпека підійде під кордони Львова, то в першу чергу потрібно вивезти за межі Львова: дітей, старших людей, жінок, тому що військова стратегія говорить, що зазвичай бомблять адміністративні центри. Львів – це великий адміністративний, політичний центр і якщо буде війна, то Львів будуть зрівнювати із землею. Якщо буде працювати авіація, то жодні укриття не допоможуть.

Зараз ви читаєте новину «Бомбосховище, підвал, підземний паркінг, підвальне кафе, спортзал - перелік місць, де можна сховатися у випадку надзвичайної ситуації у Львові». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути