Ексклюзиви
пʼятниця, 17 лютого 2017 14:00

Австралієць дає $100 тис. на відновлення найдавнішої синагоги в Україні

Австралієць дає $100 тис. на відновлення найдавнішої синагоги в Україні

Відновити синагогу в місті Шаргород на Вінниччині закликає міський голова Ігор Винокур. Вона найдавніша зі збережених синагог в Україні. Першим відгукнувся громадянин Австралії, який готовий дати на реставрацію $100 тис.

"Мер знайшов підтримку серед єврейських спонсорів, готових сприяти реконструкції синагоги, побудованої за канонами фортифікаційної архітектури 1589 року. Один з них - громадянин Австралії - готовий виділити $100 тис. на складання проектно-кошторисної документації", - повідомляє "Хадашот".

Синагога зведена в системі міських укріплень. Має двометрові стіни та бійниці на даху. У підвалі є вихід до підземних тонелів з виходами на поверхню. Розрахована на захист від набігів турків, татар і козаків. Вона витримала напад загону Северина Наливайка 1595 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Облрада продає будинок у центрі міста за 20 млн грн

Під час турецького панування на Поділлі 1672-1699 роках споруду використовували як мечеть. Після повернення до складу Речі Посполитої повернулась іудейській громаді. Закрили її 1930 року. Приміщення використовували як цех сокоморсового заводу.

Зараз синагогу повернули у власність міста, але в ній залишається обладнання заводу. Власник відмовляється його вивезти. Міський голова має намір звільнити приміщення через суд.

4 вересня у Львові на пл. Арсенальній офіційно відкрили меморіальний проект "Простір Синагог". Вісім років тривала підготовка до консервації та відкриття проекту. Представили результати першого етапу – законсервовані залишки синагоги "Золота Роза", фундамент єврейського будинку навчання (Бейт Гамідрашу) та меморіальну інсталяцію "Увіковічнення".

Зараз ви читаєте новину «Австралієць дає $100 тис. на відновлення найдавнішої синагоги в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути