понеділок, 16 січня 2012 15:15

В Україні нема ринку житлових кредитів, вигідніше орендувати - експерт

В Україні нема ринку житлових кредитів, вигідніше орендувати - експерт

В Україні відсутній ринок іпотечних кредитів.

Таку думку сьогодні на прес-конференції висловив голова комітету аналітики та статистики ринку нерухомості Союзу фахівців з нерухомості України, директор Департаменту оцінки консалтингової компанії "Самсон" Всеволод Жоголєв.

"Незважаючи на те що на початку року було голосно заявлено про повернення іпотеки і навіть з'явилися білборди "Купуй квартиру прямо зараз", далі справа не пішла. Іпотека на сьогоднішній день в Україні відсутня", - сказав він.

Аргументуючи свою заяву, експерт підкреслив, що навіть мінімальні ставки за іпотекою на рівні 17% річних не можуть конкурувати з орендою.

"Сьогодні орендувати квартиру в Києві коштує в середньому 6% на рік від її вартості. Хто ж буде брати іпотечний кредит під 17%, якщо її можна орендувати за 6%? Єдиний варіант - це коли не вистачає грошей, взяти в кредит 10% від загальної суми, щоб швидко віддати і не переплачувати", - зазначив Жоголєв.

За його словами, іпотека не буде затребувана і в 2013 році.

"Через жорсткості умов банків: офіційна зарплата, багато довідок - цей продукт практично не затребуваний. І не буде затребуваний, поки ставки не прийдуть до логічного значення: це рівень інфляції плюс 3-4%. Зараз об'єктивна ставка за іпотекою - 9% у гривні. На цьому рівні відразу з'явився б попит, але банки чомусь вважають, що спред повинен становити близько 10%. Швидше за все, така ситуація збережеться і наступного року", - резюмував Жоголєв.

Зараз ви читаєте новину «В Україні нема ринку житлових кредитів, вигідніше орендувати - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути