пʼятниця, 31 січня 2014 12:05

В Україні менше 500 фахівців, які зможуть по-новому оцінювати нерухомість

В Україні менше 500 фахівців, які зможуть по-новому оцінювати нерухомість
З 1 лютого будь-яку житлову (і не тільки) нерухомість можна буде оцінювати тільки з допомогою фахівців, які пройшли спеціальне навчання і отримали відповідний сертифікат, повідомляє Взгляд.

Поки що таких компаній - менше 500. На перший погляд, цього дуже мало, адже раніше на ринку працювало близько 10 тис. оцінювачів. Але явного дефіциту, яким нас лякали рієлтери, все ж не спостерігається.

"Після кризи значно знизилася кількість угод, - пояснив керівник Ріелторської палати України Віктор Несін. - Крім того, багато оцінювачів, маючи сертифікат на роботу з нерухомістю, займалися оцінкою інших видів майна".

За його словами, зниження загальної кількості фахівців може стати причиною незручності для клієнтів, які хочуть продавати квартири самостійно.

"Раніше у великих містах оцінювачі були чи не в кожному будинку. Зараз їх доведеться пошукати", - зазначив Несін. Тому варто залучати спеціалсітов - вони традиційно беруть організацію всіх необхідних процедур на себе. Так економиться багато часу, рекомендує Несін.

Ще до введення нових правил оцінки багато хто побоювався, що нововведення призведе до багаторазового зростання вартості оцінки. А значить, подорожчають і квартири. Адже продавці почнуть вкладати витрачені на оцінювачів кошти в ціну житла. Страшилка виявилася міфом: за словами голови Ріелторської палати, компанії, що працюють за новими правилами, беруть за свої послуги від 450 грн.

"До прийняття закону, за яким змінилися правила, вартість стартувала приблизно з 500 грн. Тому ніякого зростання не відбулося", - пояснив Несін.

А ось з термінами проведення оцінки за новими правилами вийшла накладка. Якщо раніше на цю процедуру витрачалося від сили два дні, то зараз вона затягується на два тижні. Це доведеться враховувати всім, хто захоче позбутися квадратних метрів в терміновому порядку.

"Процедура ускладнилася. Тепер оцінювач повинен відправити документи з оцінкою Фонду держмайна України, де їх повинні перевірити, затвердити й повернути назад фахівця. Ми сподіваємося, що система буде налагоджена. Адже для проведення всіх процедур, за нашими оцінками, потрібно не більше трьох днів. Все інше - бюрократичні зволікання", - підсумував експерт.
Зараз ви читаєте новину «В Україні менше 500 фахівців, які зможуть по-новому оцінювати нерухомість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути