вівторок, 21 серпня 2012 09:03

Українці купуватимуть більше житла на первинці, ніж на вторинці - експерти

Українці купуватимуть більше житла на первинці, ніж на вторинці - експерти
Вартість квадратного метра в Києві в районі Ленінградської площі в новобудові становить $890-1100. Фото: elegantkiev.com.ua

Восени 2012 року співвідношення попиту вторинного та первинного житла може перерозподілитися і становити 60% на 40%, відповідно. Так, ще на початку року попит на нерухомість в новобудовах становив 30%.

Про це повідомили аналітики сайту DOM.ria.ua, пише "ЛІГАБізнесІнформ".

Причина того, що покупці все частіше віддають перевагу квартирам у новобудовах - вартість первинної нерухомості. Так, вартість квадратного метра первинного житла може бути на 30-40% нижчою, ніж аналогічна пропозиція на вторинному ринку.

Наприклад, вже зараз вартість квадратного метра в Києві в районі Ленінградської площі в новобудові становить $890-1100, водночас ціна в старій "хрущовці" буде $ 450-1600.

На зростання попиту на первинне житло вплинуло і підвищення в покупців лояльності до забудовників. Адже в докризові роки на тлі численних афер з новобудовами, рівень довіри до забудовників був практично нульовим.

Але в 2011 року в законодавстві відбулися зміни щодо будівельної галузі та стали доступні вигідні розстрочення та іпотеки. Тому, за прогнозами експертів сайту, 2012 рік може стати роком зміни вектора попиту з ринку вторинного житла на первинне.

Також, на зростання попиту на первинне житло восени вплинуть і різні акції та пільгові програми від забудовників, які можуть збільшити відтік покупців з вторинного ринку нерухомості.

У 2008-2009 роках співвідношення попиту на вторинне і первинне житло становило приблизно 90 на 10%, на користь вторинного.

Нагадаємо, за даними проектної групи "Архиматика", більшість покупців квартир на первинному ринку купують квартири в будинках, стадія будівництва яких не нижче, ніж 60%.

Зараз ви читаєте новину «Українці купуватимуть більше житла на первинці, ніж на вторинці - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути