середа, 30 квітня 2014 12:15

Продавати заставне майно стане вигідніше

Продавати заставне майно стане вигідніше
Фото:nasha.lv

Винагорода організатору аукціону за послуги з реалізації арештованого майна (з урахуванням витрат, пов'язаних з організацією та проведенням реалізації майна), не може перевищувати 6% від вартості арештованого майна.

Про це йдеться у змінах до Порядку реалізації арештованого майна, затверджених наказом Мін'юсту № 681/5.

При цьому витрати, пов'язані з організацією та проведенням реалізації майна, не повинні перевищувати 5% від вартості арештованого майна (з відповідним їх підтвердженням). Винагорода організатору аукціону після вирахування витрат, пов'язаних з організацією та проведенням реалізації майна, становить 1%, але не більш як 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожний лот (34 тис. грн.).

 Арешти майна відбуваються в ході різних судових спорів (від шлюборозлучних процесів до майнових позовів), але найчастіше за ініціативою кредиторів. Банки стягують застави за проблемними кредитами: зазвичай це квартири, земельні ділянки та автомобілі. Після виграшу позову в суді, заставу неплатника оцінюється і виставляється на торги.

Процедура нескладна, але затратна: майно продається уповноваженою компанією (їх два) на публічних торгах, після чого банк забирає належне йому за кредитним договором (залишок заборгованості з урахуванням пені та штрафів). А все, що після цього залишається, повертається боржникові. Тобто якщо житло позичальника продається за $100 тис., а він повинен банку лише $20 тис., то після продажу квартири теоретично йому повинні повернути $80 тис.

На практиці ж повертали значно менше: з $80 тис. віднімалися обов'язкові платежі та комісії уповноважених компаній - до наказу Мін'юсту № 681/5 їх розмір досягав 15% вартості нерухомості або машини.

І з урахуванням заниження вартості заставного майна при продажу (за даними банкірів, відразу втрачалося від 35% до 50% вартості) і сплати 10% виконавчого збору, людині не залишалося нічого. Іноді ситуація була і того гірше: виручених від продажу застави коштів не вистачало для погашення кредитної заборгованості перед банком. Тоді фінустанова починала відсуджувати у людини інше його майно (це дозволяється чинним законодавством).

"При цьому якщо виконавчий збір надходить у Державний бюджет України, то комісійна винагорода за продаж застав перерозподілялося на користь приватних структур, якими є спеціалізовані торгуючі організації, - прокоментували ситуацію в Незалежній асоціації банків. - Цей ринок був фактично монополізований, оскільки на ньому працювали в різні періоди тільки від двох до чотирьох спеціалізованих торговельних організацій, що визначені Мін'юстом". Тепер ця проблема врегульована.

Зараз ви читаєте новину «Продавати заставне майно стане вигідніше». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути