середа, 20 серпня 2014 15:55

Первинне житло незабаром подорожчає - експерт

Первинне житло незабаром подорожчає - експерт
Фото:odessamedia.net

У найближчі тижні в разі продовження істотних коливань курсу гривні до долара забудовники будуть готові підвищувати ціни на нове ( те, яке будується і готове) житло.

Таку думку висловив керівник відділу продажів ЖК "Park Stone" Дмитро Шостя.

За його словами, період здешевлення квартир у доларовому еквіваленті, коли забудовники ще не встигли підняти ціни слідом за девальвацією гривні, триватиме буквально протягом лічених тижнів.

Експерт відзначає, що різке падіння курсу гривні, а потім незначне зміцнення, що мало місце на валютному ринку протягом останніх трьох тижнів, неоднозначно позначилося на продажах житла на первинному ринку. Зокрема, у період стрімкого зростання курсу продажу завмерли, а після певної стабілізації різко активізувалися. Спостереження аналітичного центру компанії-забудовника ЖК "Park Stone" показують, що така динаміка продажів спостерігалася приблизно у 2/3 проектів будівництва первинного житла в столиці.

"В значній мірі поведінку покупців після початку девальвації було для нас очікуваним. Адже навіть у відносно "спокійне" час, коли ознак глибокої економічної кризи не спостерігалося, будь-яке коливання курсу долара в межах 5-7 копійок призводило до завмирання ринку на 10-14 днів. Природно, коли курс пішов вгору набагато швидше, продажу зупинилися миттєво", - зазначає Шостя.

Однак нетиповим трендом експерт вважає саме різке відновлення попиту.

"Тут зіграли роль кілька факторів. По-перше, відкладений попит покупців, пов'язаних з подіями зими, то з президентськими виборами. За великим рахунком, ми зараз можемо зустріти покупців, які планували придбати житло ще восени 2013 року. Їм відкладати вже нікуди, і, ледве відчувши хоча б хитку рівновагу, вони поспішають закрити угоду. По-друге, забудовники об'єктивно не встигають підвищувати ціни на квадратний метр. Таким чином, в доларовому еквіваленті він стає дешевшим. А оскільки у 90% сьогоднішніх покупців накопичення для покупки квартири містяться в доларах, то девальвація забезпечила їм у залежності від об'єкта знижку від 10 до 20%", - говорить він.

Зараз ви читаєте новину «Первинне житло незабаром подорожчає - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути