середа, 21 серпня 2013 11:35

Перепланування квартир без дозволів скоро легалізують

Перепланування квартир без дозволів скоро легалізують
Фото:e-help.kiev.ua
Кабінет міністрів України зареєстрував у парламенті законопроект № 2538а від 5 липня 2013 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо переобладнання і перепланування житлових приміщень".

Документ передбачає внесення змін до Житлового кодексу, Кодексу України про адміністративні правопорушення та Закону України "Про регулювання містобудівної діяльності".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через приватні БТІ зросте корупція і шахрайство на ринку нерухомості - юрист

"Якщо законопроект буде прийнятий, він дозволить уникнути подвійного регулювання одних і тих же процедур переобладнання і перепланування житлового приміщення і спростити дозвільну систему при введенні об'єктів житлового фонду в експлуатацію", - повідомляє юрист юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і Партнери" Ольга Діхтяренко.

За її словами, зараз ст.152 Житлового кодексу передбачено, що переобладнання і перепланування здійснюється на підставі дозволу виконавчого комітету місцевої Ради народних депутатів.

"А у поданому до Ради законопроекті, пропонується скасувати дозвіл виконавчого комітету на виконання робіт з переобладнання та перепланування житлового будинку або приміщення, яке не передбачає втручання в несучі та огороджувальні конструкції або інженерні системи. Після завершення таких робіт, введення об'єкта в експлуатацію не потрібно", - констатує Ольга Діхтяренко.

Юрист юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і Партнери" підкреслює, що прийняття цього законопроекту дозволить власникам житлових приміщень здійснювати перепланування і переобладнання без відповідного дозволу.

"На сьогоднішній день, отримати дозвіл досить складно, кожен власник вирішує питання, як може, в тому числі і за допомогою хабарів. У разі прийняття законопроекту парламентом власники будинків і квартир зможуть зареєструвати право власності на перепланований і переобладнаний об'єкт без значних витрат і при цьому скоротити час на узаконення ", - підкреслює Ольга Діхтяренко.

У той же час, за її словами, власникам житлових приміщень необхідно буде ознайомитися з переліком об'єктів будівництва і будівельних робіт, які можуть проводитися без отримання відповідного документа, в даному випадку, надається право виконання даних робіт, після завершення яких об'єкт будівництва не вимагає прийняття в експлуатацію. Відповідно до законопроекту, перелік будівельних робіт, які можуть проводитися без отримання будь-якого документа, визначається Міністерством регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

"Вважаю, що якщо документ буде прийнятий, питання з узаконенням перепланування буде вирішувати набагато простіше. Однак, оцінити ефект заздалегідь досить складно, адже поки не затверджений перелік робіт, дозвіл на які все одно доведеться отримувати. Тут можуть виникнути додаткові перешкоди, які створюють основу для корупції ", - резюмує юрист юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і Партнери" Ольга Діхтяренко.
Зараз ви читаєте новину «Перепланування квартир без дозволів скоро легалізують». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути