середа, 24 липня 2013 12:46

Інвесторам стане легше відсуджувати свої квартири у банкірів - юрист

Інвесторам стане легше відсуджувати свої квартири у банкірів - юрист
Поки що право власності на об'єкт незавершеного будівництва належить забудовнику. Фото: ukurier.gov.ua

Судова палата у цивільних справах Верховного Суду України 15 травня 2013 року ухвалила постанову, яка дозволить інвесторам легше вигравати судові суперечки у забудовників і банків-кредиторів.

ВСУ розглянув справу, суть якої така: компанія-забудовник продала інвестору квартиру у споруджуваному будинку і отримала за неї оплату в розмірі 100%. Пізніше ця ж компанія-забудовник звернулася у банк за іпотечним кредитом, щоб отримати гроші на добудову своєї багатоповерхівки. В якості застави по кредиту вона надала банку житло, що зводиться, у тому числі і вже продану інвестору квартиру. У результаті забудовник не впорався з платежами за отриманим ним кредитом, і вся недобудова перейшла у розпорядження банку разом із викупленою інвестором квартирою. Інвестор подав до суду на компанію-забудовника і банк-кредитора з вимогою визнати недійсним договір іпотеки, оскільки забудовник віддав у заставу банку квартиру, яка йому, по суті, не належала.

"Забудовник скористався правовою колізією, яка існувала тоді і існує до цих пір. Справа у тому, що право власності на об'єкт незавершеного будівництва належить забудовнику. Тому він фактично може розпоряджатися недобудовою на свій розсуд, у тому числі передавати її як заставу банку за договором іпотеки. Інвестор же у такому випадку потрапляє в ситуацію, коли повністю оплачена ним квартира передається у заставу банку за зобов'язаннями забудовника. Покупець квартири заявив про свої майнові права і оскаржив у судах дії забудовника", - розповідає юрист юридичної компанії "Алексєєв, Боярчуков і партнери" Олексій Новіков.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Український ринок нерухомості у серпні замре - прогноз

Суд першої інстанції ухвалив рішення на користь інвестора, суди апеляційної та касаційної інстанції підтримали позицію компанії-забудовника і банку. Остаточну крапку в цій справі поставив ВСУ.

"У Постанові Верховного Суду України від 15.05.2013 року було вказано, що майнові права на об'єкт будівництва не могли бути передані компанією-забудовником в іпотеку, оскільки Закон України "Про іпотеку" в редакції, яка діяла на момент вчинення іпотечної угоди, не дозволяв передавати в іпотеку майнові права на об'єкти будівництва. Із ухваленням цього рішення слід очікувати сотні звернень у судові інстанції з боку інвесторів, які потрапили в аналогічну ситуацію", - говорить Новіков.

Це рішення внесло ясність у відносини між інвесторами, забудовниками та банками, позначивши принципи, що визначають, що саме може бути предметом іпотеки. А зважаючи на той факт, що правові позиції, висловлені ВСУ у своєму рішенні, є обов'язковими для всіх судів України, можна припустити, що наступні подібні суперечки за участю інвесторів, які повністю оплатили свою майбутню нерухомість, найчастіше вирішуватимуться на користь інвесторів.

Зараз ви читаєте новину «Інвесторам стане легше відсуджувати свої квартири у банкірів - юрист». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути