вівторок, 21 січня 2014 13:21

"Хрущівки" подешевшають, а орендна плата підніметься на 5-10% - як зміняться ціни на житло цього року

"Хрущівки" подешевшають, а орендна плата підніметься на 5-10% - як зміняться ціни на житло цього року
Весь минулий рік пройшов в боротьбі між ринком нових квартир і житлом на "вторинці". Перші брали ціною, яка як мінімум на 20% нижче.

Другі - відсутністю ризиків будівництва. При цьому, якщо вартість квартир у старих будинках практично не змінилася, первинний ринок продемонстрував невелике зростання цін. Ми дізналися у експертів, чи збережуться ці тенденції в нинішньому році.

Андрій Гусельников віце-президент Ліги експертів України вважає, що інвестувати в житло, щоб потім перепродати його дорожче в цьому році не варто: "За нашими прогнозами, найближчих два-три роки ситуація на ринку не буде істотно змінюватися, а кількість угод залишиться приблизно на тому ж рівні, що і в минулому році. Інвестиції в нерухомість і якщо виправдають себе, то тільки в довгостроковій перспективі.

Більш привабливою виглядає покупка квадратних метрів для подальшої їх здачі в оренду. Плата за неї рік від року зростає на 5-10%. Такі ж показники зростання ми очікуємо і за підсумками нинішнього року.

Згідно з проведеними підрахунками, якщо у придбання житла людина інвестував близько 900 тис. грн і відразу почав його здавати, інвестиції окупляться протягом 10 років. Тільки після цього квартира почне приносити прибуток своєму господареві".

Величезні котеджі не купують

Керівник Союзу фахівців з нерухомості Олександр Рубанов відзначив, що ринок приватних будинків і котеджів в найбільш складній ситуації: "При зведенні багатьох містечок проектанти допускали одну помилку. Площа котеджів часто перевищує 400, а іноді і 600 квадратів. Сьогодні такі хороми неактуальні: їх вартість не по кишені багатьом потенційним покупцям. Продати їх майже неможливо. Забудовники змушені знижувати вартість такого житла до мінімуму - далі відступати вже нікуди.

Трохи краща ситуація у компаній, які зводили порівняно невеликі приватні будинки вартістю від 120 до 170 тисяч доларів. Попит на таке житло є, особливо якщо вдома продаються вже з обробкою і можна відразу завозити меблі і переїжджати туди. Проте він не настільки високий, щоб очікувати підвищення цін на такі котеджі".

Великі міста підтягуються за столицею

Ринок нерухомості в регіонах не завмре, але і настільки активно, як у столиці, торгувати житлом не будуть.

На думку експертів, середній зріст покажуть лише міста-мільйонники. В інших населених пунктах кількість угод залишиться незначним.

"Тенденції на ринку скрізь майже однакові. Міста-мільйонники будуть вести себе точно так само, як і столиця. Люди готові купувати в основному дешеве житло як на первинному, так і на вторинному ринку", - зазначив віце-президент Ліги експертів України Андрій Гусельников.

У той же час експерт зазначив, що в нинішньому році продовжать втрачати популярність хрущовки.

"Ми очікуємо, що в регіонах вони подешевшають на 5-6%. При тому, що інші недорогі квартири обіцяють трохи додати в ціні", - сказав Гусельников.

Покупці віддадуть перевагу недорогим квартир у новобудовах. Завдяки цьому в великих обласних центрах варто очікувати збільшення кількості угод на первинному ринку. Найбільш різке зростання цін покаже Крим. Експерти прогнозують, що він складе 15%. Купувати будуть не тільки дешеві квартири, але і елітне житло.

При цьому, на відміну від усієї України, популярністю користуються не тільки найдешевші апартаменти, але і елітне житло. Купують його, як правило багаті українці, а також поціновувачі кримської природи з колишнього Радянського Союзу.
Зараз ви читаєте новину «"Хрущівки" подешевшають, а орендна плата підніметься на 5-10% - як зміняться ціни на житло цього року ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути