четвер, 12 травня 2011 08:59

Житло в західноукраїнських містах подешевшає

28-річна Олена Сембіцька продає квартиру-малосімейку в Хмельницькому. Оголошення в газету подала минулого тижня.

— Ми зробили косметичний ремонт. На поверсі вісім квартир, але коридор чистий. Є домофон. Правда, ліфт часто ламається, — розповідає телефоном. — До нас щодня приходять на оглядини, бо дешево.

Помешкання на п'ятому поверсі 9-поверхівки в мікрорайоні Південно-західний. Кімната має 12 кв. м, кухня — 6. Житло оцінили у $18 тис.

Оленин чоловік — військовий. Переводять служити в Тернопіль, за 115 км. Родина шукає нове житло там.

— Квартири в Тернополі дешевші. Бо роботи в місті нема. Житло бідніше, ніж у Хмельницькому. Немає супердорогих ремонтів. Просто нові шпалери, акуратні шторки, люстра. На кухні простенька плиточка

і кухонні меблі. Майже у всіх тернопільських квартирах поміняна сантехніка. Ми шукали житло тижнів два. Спочатку підбирали варіанти в інтернеті. Двічі їздили на оглядини. Знайомі порадили мікрорайон Канада. Там новіші будинки. До центру хвилин 15 маршруткою або тролейбусом. Опалення і гаряча вода є. Поряд парк, дитсадок і школа. Я скоро народжуватиму.

Продавши за $18 тис. малометражку в Хмельницькому, родина купить квартиру більшої площі, на 30 "квадратів". Попередні власники залишать м'який куточок і кухонні меблі.

Однокімнатка в Тернополі в середньому коштує $20 тис., порахували місцеві ріелтори. Три роки тому було $30 тис.

— Охочіше беруть житло в мікрорайонах Дружба, Східний, Старому парку. Попри вищі ціни, це переважно "хрущовки". Однокімнатна на Канаді, у новішому будинку буде на 6–8 тисяч доларів дешевша, — розповідає 36-річна Людмила Басараб, з однойменного агентства нерухомості.

В усіх обласних центрах заходу України ціни падали до весни 2011-го. У Рівному можна знайти квартири за $19–22 тис. До кризи ціна складала в середньому $28 тис. У Чернівцях — від $23 тис. У квітні–травні квартири подорожчали.

— У лютому у Хмельницькому однокімнатку можна було взяти за 17 тисяч, — розповідає Інна Теклюк, 39 років, з агентства нерухомості "Добробут". — Але тепер ціни починаються з 20 тисяч. Дорожчають лише однокімнатні та невеликі двокімнатні. Ціни на них триматимуться до кінця року. А от трикімнатні і чотирикімнатні дешевшатимуть. Якщо 2008-го трикімнатну в центрі продавали за 45 тисяч доларів, то тепер — за 36.

І буде дешевше.

Столичні продавці скидають 12 тисяч доларів

Стрімкого падіння цін на нерухомість цьогоріч не буде, вважає президент Асоціації фахівців із нерухомості Сергій Злидень, 41 рік. До осені столичне житло подешевшає на 5%.

— У середньому однокімнатки в столиці виставляють на продаж за 70 тисяч доларів. Проте збувати їх доводиться за 58 тисяч. Щоб переконати покупця придбати житло, ціну знижують на 15 відсотків.

У квітні 2011-го середня вартість житла на вторинному ринку Києва становила $1823 за кв. м, підрахували в АФНУ. У 2007–2008 роках була

$2,8 тис. за кв. м.

 

Зараз ви читаєте новину «Житло в західноукраїнських містах подешевшає ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути