пʼятниця, 19 квітня 2024 15:50

ЗСУ застосовують штучний інтелект: керують дронами та полюють на російські фейки
5

Людство опинилося на порозі революції у веденні війн. Застарілі, коштовні системи, які потребують втручання людини, уже відходять на другий план, а на заміну приходять дешевші та ефективніші технології зі штучним інтелектом. Фахівці вбачають за цим майбутнє, а провідні армії світу вже розпочали "наукові перегони". Україна у протистоянні з РФ не пасе задніх і вже використовує технології штучного інтелекту як у кіберпросторі, так і на полі бою.

Протидія російським інформаційним кампаніям

Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну російська загроза виросла й в інформаційному просторі. Тому Україна постійно шукає інструменти для боротьби з пропагандою. Одним з найдієвіших є штучний інтелект. Він обробляє великі бази даних і детально аналізує контент. У боротьбі з російською пропагандою українські фахівці користуються різноманітними платформами, що працюють на ШІ. Однією з них є багатоканальна платформа для медіа-моніторингу SemanticForce. Вона допомагає аналізувати інформаційні тренди, відстежувати маніпуляції в соціальних мережах, виявляти мову ненависті. Платформа визначає й шкідливі домени, викриває ботів, тролів і наративи дезінформації. SemanticForce відстежує понад 100 тисяч джерел у понад 150 країнах.

 

Виявляти брехню також допомагає українська платформа Attakindex. Cервіс може проводити оцінку тональності повідомлень, рейтингування джерел, прогнозування розвитку інформаційних кампаній. Attakindex виявляє кейси дезінформації та формування наративів. Сервіс також здатен виявляти інформаційні операції.
Attakindex відрізняє органічне та скоординоване розповсюдження контенту, виявляє спам, оцінює вплив на аудиторію, відрізняє ботів від реальних користувачів. Інструменти сервісу можуть використовуватись як для виявлення фейків, аналізу дезінформаційних кампаній, так і для протидії їм.
Osavul – ще одне українське програмне забезпечення, що є на озброєнні наших кібер-фахівців. Воно відстежує медіа за допомогою ШІ і розширеного пошуку та виявляє шкідливі наративи. Osavul також відокремлює перевірені джерела інформації від скомпрометованих. Це спрощує і моніторинг, функції якого в Osavul спеціально розроблені для великого обсягу інформації в ЗМІ та соціальних мереж. Програмне забезпечення дозволяє знаходити пропаганду, поширену різними мовами.
Окрім того, штучний інтелект може не тільки виявляти маніпуляції і фейки, але й протидіяти їм. Наразі дуже часто російська пропаганда поширює антиукраїнський контент, який згенеровано нейромережею. Це може бути фейкова картинка, відео, аудіозапис та діпфейк. Програми, що використовують штучний інтелект, здатні аналізувати і виявляти участь комп'ютера при створенні такого контенту. Так, наприклад, за допомогою сервісу AIorNOT вдалося розпізнати згенеровану нейромережею фейкову картинку, на якій нібито українські військові одягнені у форму, дуже схожу на однострій армії РФ.

 

Штучний інтелект допоміг розпізнати фейкове відеозвернення колишнього Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного. В ньому він нібито закликав населення України вийти на площі своїх міст, а військових – не підкорятися "злочинним наказам" влади. Аналіз ролика на сервісі Deepware показав, що відео – це діпфейк з імовірністю 81%.

 

Технології штучного інтелекту в дронах-камікадзе

Віднедавна Україна почала користуватися технологіями штучного інтелекту й для винищення окупантів на полі бою. Технології ШІ впроваджуються в дронах-камікадзе і так вони стають значно ефективнішими. Британська газета The Telegraph повідомила, що Україна розробляє дрони зі штучним інтелектом, які Росії буде важче збити, а проєкт підтримується коаліцією дронів під керівництвом Великої Британії. Технологія полягає в націлюванні з розпізнаванням зображення, так безпілотник може автономно полювати на ціль і уражати її.
"Наші безпілотники мають бути більш ефективними й наводитися на ціль без участі оператора. Система має бути заснована на візуальній навігації", — вважає заступниця міністра оборони України Катерина Черногоренко.
Технології ШІ були використанні у дронах, що завдали ударів по російським нафтопереробним заводам. Тепер українські дрони стали значно точнішими. "Пташки" оснащенні комп'ютерним терміналом із супутниковими даними й даними про місцевість. Польоти визначають заздалегідь із союзниками України, і дрони слідують плану польоту, що дає змогу наносити удари по цілях із точністю до метра, - йдеться в матеріалі CNN.
Така точність можлива завдяки технології "машинний зір", що є різновидом ШІ. За її допомогою дрон вивчає географію польоту і ціль, до якої прямує. Також він повністю автономний і не потребує зв'язку із супутником.

Аналог російського "Ланцета"

В українській армії з'явився довгоочікуваний аналог російського "Ланцета" під назвою RAM X. В нього впроваджено технології штучного інтелекту. Нещодавно такий дрон знищив російський зенітний комплекс "Тунгуска". Відомо, що він має функцію автозахоплення цілі, яка дозволяє йому наводитися на ціль на фінальному відрізку польоту в умовах відсутності прямого зв'язку з оператором.
Ще одну успішну операцію із застосуванням дрону з ШІ було проведено СБУ. Військові використали дрони з автозахопленням проти російських комплексів "БУК" та "ТОР". Для роботи такого літального апарату достатньо позначити ціль, а далі він самостійно може її вразити. За оприлюдненими даними, ця технологія дозволяє в останні 300-500 метрів перед ураженням цілі наводитись на неї самостійно, без прямого звʼязку оператора з дроном.

Комплекс Saker Scout

Збройні сили України також отримали дрон Saker Scout, програмне забезпечення якого працює на алгоритмах штучного інтелекту.

 

До комплексу входить дрон-розвідник, що може самостійно розпізнавати навіть замасковану техніку росіян, визначати її локацію та передати цю інформацію на командний пункт.

 

Далі вже справа за FPV-дронами-камікадзе, що також входять до цього комплексу. Вони оброблюють інформацію і знищують ціль. Дрон має стійкість до РЕБ, а інерціальна система навігації дає можливість літальному апарату орієнтуватися на місцевості навіть у випадку втрати зв'язку з оператором.
Фахівці інформаційно-консалтингової компанії Defense Express вважають, що для ураження певних дуже важливих цілей цілком можливо використовувати дрони-камікадзе зі штучним інтелектом. Вони будуть направлятися у район цілі, проводити дорозвідку, виявляти найбільш пріоритетну та атакувати її самостійно. Перевагою також є ціна. Вартість комп'ютера менша за тепловізійні чи радіолокаційні головки самонаведення, хоча дрони також підтримуватимуть функцію "вистрілив-забув", як і керовані ракети.

Штучний інтелект у майбутньому стане ключовим чинником, що мінімізує участь українських вояків у війні, і так збереже багато життів. Це асиметрична відповідь на кількісну перевагу росіян.


Через стрімкий розвиток технологій ШІ та напрацювання України в сфері робототехніки, незабаром варто очікувати активне впровадження ШІ в морських і наземних роботизованих комплексах. Тим паче, що експерти вважають саме GPS-навігацію слабким місцем комплексів, адже за сигналами GPS можна їх відстежити. В свою чергу, ШІ дасть змогу заздалегідь прокласти основний маршрут, і комплекс "знатиме", в якому напрямку і з якою швидкістю рухатися. Роботизована техніка, оснащена технологіями ШІ, у майбутньому стане ключовим чинником, що мінімізує участь українських вояків у війні, і так збереже багато життів. Це асиметрична відповідь на кількісну перевагу росіян. Зважаючи на те, що Україна стала територією для перевірки озброєння на практиці, є надія, що наша держава й першою опанує весь спектр технологій ШІ.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ застосовують штучний інтелект: керують дронами та полюють на російські фейки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути