понеділок, 04 березня 2024 08:05

Путін зробив перший крок до війни з НАТО. Як до агресії готується Польща
7

Польща розгорнула масштабну підготовку до ймовірних бойових дій на своїй території, активно переозброюється та готує вояків.

На численні заяви високопосадовців із західних держав щодо імовірного нападу РФ Кремль перейшов до перших реальних кроків. 26 лютого президент РФ Володимир Путін підписав указ "Про військово-адміністративний поділ". Тепер у Росії розформується Західний військовий округ (ЗВО), а замість нього утворяться Ленінградський (ЛВО) та Московський (МВО) військові округи, як це було до 2010 року. Цей указ, на думку аналітиків з Інституту вивчення війни (ISW), є ознакою того, що РФ готується до війни проти НАТО. Це пов'язано з тим, що тепер ЛВО охоплюватиме зону уздовж північно-східного кордону НАТО, а МВО межуватиме з північно-східною частиною України та Польщею. Це не розтягуватиме стратегічний фокус, як у випадку із ЗВО, і дозволить РФ одночасно виставляти війська проти країн НАТО, оптимізувати командування та контроль над військами для ведення війни в Україні.

Однією з держав НАТО, що всерйоз усвідомила, що Путін може піти з війною далі України, є Польща. І там влада вже перейшла до активної підготовки. Ще минулого року поляки розпочали будувати перші фортифікаційні споруди на кордоні з Білоруссю та Калінінградською областю РФ. Тобто, готується повноцінна лінія оборони. Про підготовку Польщі до війни також свідчить і рекордне збільшення оборонного бюджету. Наприкінці вересня 2023 року президент Анджей Дуда повідомляв, що країна планує витратити на оборону понад 33 мільярди доларів, що становить понад 4% польського ВВП. Це, за його словами, дозволить модернізувати армію одразу в багатьох секторах.

Більше вояків та мобілізація

Насамперед поляки хочуть збільшити чисельність своїх збройних сил. Польща прагне створити одну з найбільших армій НАТО. Відповідно до плану змін у польській армії, який нещодавно представив начальник Генерального штабу Польщі генерал Вєслав Кукула, до 2039 року чисельність війська має досягти 450 тис. військовослужбовців, 150 тис. з яких - резервісти.

Автор: eastnews.ua
  Члени нових добровольчих військ територіальної оборони Польщі
Члени нових добровольчих військ територіальної оборони Польщі

Так Польща прагне утримувати постійну перевагу над противником і мати змогу ефективно стримувати ймовірного ворога. Ба більше, на думку генерала, витрати на утримування такої армії будуть менші, ніж на війну. Сам процес трансформації відбуватиметься за американською моделлю. Крім того, зміниться й підхід – військові підрозділи будуть поділені на категорії за бойовою готовністю. Одні перебуватимуть у стані найвищої готовності, щоб мати змогу негайно реагувати у загрозливій ситуації, інші ж будуть створені переважно на основі резервістів і мають бути готовими до оборони держави за 180 днів. Такий підхід убезпечить збройні сили під час тривалого конфлікту, а нова модель підготовки та підтримання готовності резерву має бути побудована вже цього року.

Автор: eastnews.ua
  Навчальні курси для цивільних осіб «Тренуйся з армією» у Польщі
Навчальні курси для цивільних осіб «Тренуйся з армією» у Польщі

З 13 січня 2024 року у Польщі впроваджено новий зразок військового квитка на випадок оголошення мобілізації. Тепер у повістках з'явиться позначка "негайно", яка означатиме, що військовозобов'язаний має з'явитися у визначене місце не пізніше шести годин після оголошення мобілізації або початку війни. Неявка каратиметься позбавленням волі від 3-х до 5-ти років.

Наші сусіди запровадили військову кваліфікацію – збір облікових даних щодо людей, які придатні до служби в армії, зокрема й мобілізації. Цьогоріч її пройде 230 тисяч осіб. Повістки вручатимуть не лише чоловікам, а й жінкам віком до 60 років. Це стосується медсестер, санітарок, ветеринарок, тобто жінок зі спеціальністю, які в майбутньому можуть стати у пригоді війську.

Автор: eastnews.ua
  Навчальні курси для цивільних осіб «Тренуйся з армією» у Польщі
Навчальні курси для цивільних осіб «Тренуйся з армією» у Польщі

Більше зброї на суші та у морі

Ще одним показником активної підготовки Польщі до війни є збільшення виробничих потужностей на оборонних заводах країни. Це стосується стрілецької зброї, флоту, артилерії, а також тротилу. Збройовий завод Łucznik Radom завдяки інвестиціям і технологічному прискоренню збільшить виробництво продукції втричі і має плани виробляти 100 тис. одиниць стрілецької зброї на рік. До 2026 року на замовлення тільки польської армії завод має виготовити 236 тис. штурмових гвинтівок MSBS Grot. Для цього вже погоджено будівництво додаткових цехів і майже вдвоє збільшено кількість робітників на заводі.

Подвоєння виробництва у найближчі два роки очікується й у машинобудівній галузі.

Польська компанія Huta Stalowa Wola, яка виробляє важку артилерію, далекобійні самохідні гаубиці Krab та автоматичні міномети Rak, створила додаткові виробничі потужності і підготувала додаткові території. Інвестиції у це підприємство зараз оцінюють у сотні мільйонів злотих.

Також влітку минулого року стало відомо, що Huta Stalowa Wola викупила польський автобусний завод Autosan, на базі якого будуть виготовлятися бронеавтомобілі Waran 4x4, призначені для ракетно-артилерійських військ у якості командирської машини.

Польща будує фрегати, які посилять ВМС країни у Балтійському морі. На початку цього року на польській корабельні PGZ Naval Shipyard відбулася церемонія закладки киля головного фрегата типу Miecznik за британським проєктом AH140. Загалом верфі Remontowa Shipbuilding та PGZ були терміново реконструйовані. Саме вони відповідатимуть за будівництво трьох фрегатів, а проєкт оцінюють у 15 мільярдів злотих. Спуск першого фрегата Miecznik на воду має відбутися у третьому кварталі 2026 року.

На заводі Nitro-Chem у Бидгощі цілодобово, у три зміни виробляють тротил. Голова підприємства Домінік Савіцкі пояснив, що до цього їх змусив початок війни в Україні та різке зростання попиту на вибухівку. Готуючись до війни з РФ, Польща не тільки оновлює власний оборонно-промисловий комплекс, а й чималу увагу приділяє військово-технічному співробітництву. Так, наприклад, у вересні минулого року стало відомо, що країна матиме 500 пускових установок HIMARS.

Автор: eastnews.ua
  Представлення систем залпового вогню M142 HIMARS у Варшаві
Представлення систем залпового вогню M142 HIMARS у Варшаві

Це передбачено контрактом з США про технічну підтримку і поставки очікуються наступного року. Також передбачено, що деякі складові пускових установок HIMARS будуть вироблятися вже у Польщі.

Автор: eastnews.ua
  Представлення систем залпового вогню M142 HIMARS у Варшаві
Представлення систем залпового вогню M142 HIMARS у Варшаві

До основних законтрактованих зразків озброєння також варто віднести й південнокорейську реактивну установку K239 Chunmoo. Контракт на придбання 288 установок РСЗВ K239 Chunmoo було укладено 2022 року, а поставки триватимуть протягом трьох наступних років.

В 2022 році Польща підписала контракт на закупівлю понад 600 самохідних артилерійських установок K9 у Південної Кореї. Ця угода передбачає й локалізацію виробництва в країні у 2026 році. А наприкінці минулого року стало відомо, що Варшава вирішила закупити ще 152 такі САУ, зокрема 146 з них у польській версії PL.

Польща активно купує танки. Її армія уже отримала 29 одиниць M1A1 Abrams із США. До 2026 року надійде ще 250 "Абрамсів" у найсучаснішій версії M1A2 SEPv3.

Автор: eastnews.ua
  Танк M1A2 Abrams розвантажується на Балтійському контейнерному терміналі у польському місті Ґдиня
Танк M1A2 Abrams розвантажується на Балтійському контейнерному терміналі у польському місті Ґдиня

У майбутньому запланована поставка 180 танків K2 з Південної Кореї. Ці бойові машини поляки планують виробляти і у себе. Йдеться про самостійне виготовлення ще 820 машин. Таким чином, за даними профільного видання Defense Express, з урахуванням контрактів з США та Кореєю, а також модернізацією різних типів танків Leopard, Польща незабаром матиме близько 1600 танків.

Як поляки захищатимуть своє небо

Щодо повітряних сил а також протиповітряної оборони, тут варто виділити контракти на закупівлю Польщею у Південної Кореї 48 легких бойових літаків FA-50. Очікується, що вони будуть передані до 2028 року. Поставки почалися ще влітку минулого року. До того ж, між Польщею та США підписано угоду щодо постачання багатофункціональних бойових літаків 5-го покоління F-35 Lightning II. Загалом країна отримає 32 таких літаки. США погодилися продати Польщі й основні гелікоптери американської армії Apache. Угода включатиме передачу 96 вертольотів і необхідне спорядження. У найближчій перспективі польське небо захищатиме 48 пускових установок Patriot M903. Минулого року США підтвердили можливий продаж цих систем загальною вартістю 15 мільярдів доларів. До запиту також увійшли 644 ракет Patriot PAC-3 MSE, 12 радарів протиповітряної та протиракетної оборони LTAMDS. Перший контракт про поставки Patriot був підписаний ще в 2018 році і поставки почалися у 2022-му.

Напад Росії на Польщу є сценарієм, який викликає серйозне занепокоєння. Такі події можуть мати руйнівні, безповоротні наслідки для країни. Враховуючи війну в Україні, Польща почала активну підготовку до тривалої війни з РФ. Країна робить усе, щоб закрити "прогалини" і показати РФ, що та буде неконкурентоспроможна у такому протистоянні. Але, з огляду на переозброєння інших європейських держав, напад РФ на НАТО стає все більш вірогідним, а заяви і дії Путіна, що раніше сприймалися як залякування, тепер оцінюються Заходом тверезо.

Зараз ви читаєте новину «Путін зробив перший крок до війни з НАТО. Як до агресії готується Польща». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути