четвер, 06 травня 2010 18:33

"У магазині калюжі сантиметрів по 10"

Автор: фото: Олег ЖУРАВЛЬОВ
  Підземний перехід на зупинці Меблевий магазин у Полтаві відремонтували в березні цього року. Раніше він був зачинений. Місцеві використовували його як туалет. Відразу після ремонту в переході облаштувалися підприємці
Підземний перехід на зупинці Меблевий магазин у Полтаві відремонтували в березні цього року. Раніше він був зачинений. Місцеві використовували його як туалет. Відразу після ремонту в переході облаштувалися підприємці

П"ять підземних переходів за маршрутом громадського транспорту "Кільцевий" у Полтаві навесні постраждали через талі води. В усіх розташовані магазини і заклади громадського харчування. Зі стель осипається штукатурка, тріскають стіни. Товар і обладнання вкриваються цвіллю. Через це люди не  хочуть купувати в цих крамницях одяг та взуття.

Підземні торговельні центри будували чи перебудовували приблизно в один час. Найбільший — "Злато місто" в центрі біля міської ради — звели шість років тому. У ньому понад 30 крамниць. Оренда 1 кв. м торговельної площі 100–160 грн. Через вогкість обсипалася штукатурка зі стелі перед кафе "Енеїда". Коли надворі танув сніг, тут стояли відра, в які стікала вода.

— Топить постійно, — говорить продавець крамниці мобільних телефонів. Не хоче називатися. — Поряд магазин "Цептер" вода затопила. Коробки намокли. У нас була велика вивіска, прикручена шурупами. Через сирість вони відійшли, і вивіска похилилася. Добре, що вчасно побачили. Могла завалитися на людей.

— Умови складні, — розповідає завідувачка гастроному "Джерело" Ольга Миколаївна. Він у підземному переході розташований між кінотеатром ім. Котляревського та поштамтом, по сусідству зі "Злато місто". — Коли дощ, то в магазині калюжі глибиною сантиметрів по 10. Ганчірок із рук не випускаємо. У решітки під сходами вода не проходить, бо зливи забиті. Стоїть болото. Покупці до нас дійти не можуть.

Також підтоплює перехід на розі вул. Шевченка і Фрунзе біля Центрального ринку. Коли дощить, там великі калюжі.

У переході біля школи N11 стеля в жовтих патьоках.

Перехід може завалитися через п"ять років

— Он бачте, річка підземна тече, — показує чоловік, котрий торгує тут комп"ютерними дисками. Крізь решітку каналізаційного стоку видно струмок. — Просочується постійно крізь плитку. По переходу стоять калюжі.

У переході біля зупинки "Вул. Фурманова" прорили рівчак, щоб вода бігла в каналізацію.


— Піднявся рівень ґрунтових вод, через це й топить, — пояснює Володимир Кушнаренко з міського управління з питань надзвичайних ситуацій. — Зараз воду не можна відкачувати, адже прочистяться струмки і вона піде ще сильніше. Переходи не є аварійними, бо проектувальники передбачили, що вони можуть підтікати.

— Мені фахівець-будівельник пояснив, аби зробити ремонт переходу, потрібні колосальні затрати, — розповідає Наталія Борисова, власниця магазину "Анжеліка" у ТЦ "Злато місто". — Треба зняти верхній шар ґрунту. Покласти гідроізоляцію. Сказав, металеві опори, на яких усе тримається, із часом почнуть іржавіти. Перехід може завалитися через п"ять років.

Колишній головний архітектор Полтавської області Євген Ширай говорить, що "Злато місто" зруйнуватися не має. Воно збудоване на монолітній плиті.

— Коли рили котлован і дійшли до ґрунтових вод, зупинилися, — каже. — Утрамбували ґрунт, заклали арматуру та накрили все монолітною плитою. На ній збудували перехід. Якщо десь підтікає, значить, пошкоджена гідроізоляція. Але страшних наслідків від цього не повинно бути.

Полтавці переказують, коли зводили "Злато місто", один з астрологів напророчив, що колись перехід завалиться і поховає під собою багато людей.

"ГПУ" не вдалося взяти коментар у керівництва торговельного центру. В адміністрації сказали, що керівник надто зайнятий. Головний інженер ТЦ розмовляти про підтоплення відмовився.



8


СТІЛЬКИ підземних переходів у Полтаві. П"ять привели до ладу, зробили в них магазини. Ще двома люди не користуються, бо вони не відремонтовані, після дощів там великі калюжі. Переважно їх використовують як туалети.

Зараз ви читаєте новину «"У магазині калюжі сантиметрів по 10"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути