четвер, 10 березня 2011 18:35

Радіолюбителі підслухали рибалок-браконьєрів

Автор: фото: Микола МАРЧЕНКО
  Владислав Мірошніченко спілкується із радіолюбителем з Рівного. Поряд (справа наліво) Олександр Мовчан та Андрій Бойко
Владислав Мірошніченко спілкується із радіолюбителем з Рівного. Поряд (справа наліво) Олександр Мовчан та Андрій Бойко

У Миргороді на базі Станції юних техніків відкрили гурток з роботи на колективній радіостанції. Вчать основ спілкування в ефірі та радіотехніки. Подібний гурток існував понад 30 років тому на базі місцевої школи №5.

— Радіоаматори Черкаської області проводять Дні активності до річниці смерті Тараса Шевченка. Любительські радіостанції інших регіонів їх підтримують. 5 хвилин тому мали радіозв'язок із радіостанцією Черкаського техуніверситету, — розповідає 38-річний Павло Кошельников, керівник радіостанції Миргородської станції юних техніків. Він — радіоаматор першої категорії.

Кошельников каже, Дні активності підтримують радіолюбителі інших країн. Щойно почують українську мову, одразу переходять на неї. Так роблять радіолюбителі Росії, Польщі, Білорусі.

Кошельников підходить до радіостанції і настроює діапазон:

— Чуєте, звучить позивний "Янкі, Токіо, Ван, Америка". Це радіолюбитель бувшої Югославії. У них проходять якісь регіональні змагання по радіозв'язку.

Починає англійською. Бере мікрофон, намагається зв'язатися із цією радіостанцією. Вийти на зв'язок не вдається.

Пригадує, у п'ятому класі розібрав телевізор, щоб скласти власний радіоприймач. Увечері дома був великий скандал.

— Спілкуючись, говоримо про все. Не вітається серед радіоаматорів тема політики, — зауважує Павло Кошельников. — Підслухати даїшників не можемо, в них інший діапазон. Це можуть хіба радіохулігани. Прибутків від цієї справи немає. Це серйозне професійне хобі.

В України 740 адмінрайонів. У кожному є радіоаматори. Між радіолюбителями існує неписане правило — до кожного можна зайти в гості, переночувати.

— Ми працюємо у діапазоні 40 метрів. На частоті любительських радіостанцій доводилося чути навіть китайських браконьєрів-рибалок, — продовжує. — Буває, наших радіолюбителів зачіпають із матюками п'яні радіохулігани із Росії.

На зв'язок можуть вийти люди з Америки, Африки, Австралії. Швидкість радіосигналу 300 тис. км/с. Менш ніж за 1 с можна почути сигнал власної радіостанції, який, обігнувши земну кулю, повернувся.

Радіоаматори мають чотири категорії. Найвищою вважають першу. Це радіоаматори-аси, що неодноразово брали участь у змаганнях, знають досконало азбуку Морзе, володіють кількома мовами.

Вартість професійної радіостанції $14 тис. Кустарно виготовлену продають від $350.

Ліцензія-дозвіл на виготовлення та встановлення апаратури коштує 8,5 грн/рік.

У Миргороді зареєстровані 30 любительських радіостанцій. В області їх близько 600.

"Обсуждають футбол. Часто матюкаються"

По селах радіолюбителі налаштовуються на місцеві радіохвилі. В ефірі замість пісень і передач чути їхню розмову. Інколи "радійники" навіть не підозрюють, що їх слухають.
— По радіо чути розмови якихось чоловіків. Спочатку ідуть шуми, ніби помєхи, потім голоси, — розповідає 49-річна Валентина Дяченко із села Зубані на Глобинщині. — Обсуждають футбол, рибалку. Часто матюкаються. Як вставлять слівце, вуха скручуються. Хто такі, не знаю. Видно, не тутешні, інакше їх люди знали б.

Зараз ви читаєте новину «Радіолюбителі підслухали рибалок-браконьєрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути