понеділок, 25 березня 2013 06:15

"Совсєм стидно було тебе на "ланосі" бачить"

Автор: фото: Сергій Дзех
  Голова Карлівської райради Петро Світлик їздить службовим ”Хюндай Сонатою”. Автівку райраді купили найбільші агропідприємства району. До цього транспорту не мали
Голова Карлівської райради Петро Світлик їздить службовим ”Хюндай Сонатою”. Автівку райраді купили найбільші агропідприємства району. До цього транспорту не мали

— У мене місячна зарплата більше 300 тисяч гривень. Вполнє могу собі позволить дорогі іномарки. Вони в рази комфортніші за отєчєствєнні машини, — каже 44-річний Євген Лихожон, депутат Полтавської обласної ради. Очолює приватне охоронне підприємство "Явір 2000". Приїхав на сесію обласної ради чорним "Мерседесом Джи Ель". Він коштує близько 1 млн грн.

Водій депутата паркує автомобіль на стоянці навпроти приміщення обласної ради, глушить двигун. Євген Лихожон закурює цигарку.

— "Мерседес" купив два з половиной роки тому. По комфорту — вопросов немає, отлічна машина. А от у часті надьожності я розчарований, — хитає головою. — З водітєлєм наїздив тільки 45 тисяч кілометрів, а вже два раза підвіску міняв, бензонасос. Іще одна така поломка, і буду нову машину брать. В останній час мені БМВ дуже нравляться. За 60 тисяч доларів отлічне авто можна взяти. Для наших доріг — це саме качєствєнна машина.

Депутати з'їжджаються за годину до початку сесії до обласної ради. Автомобілі лишають на стоянці перед будівлею. Всі в ділових костюмах, довгих чорних плащах. Підходять один до одного, обіймаються, цілуються.

— Вікторович, наконєц-то ти нормальну тачку купив, а то ж совсєм стидно було тебе на "ланосі" бачить, — чоловік років 50 тричі цілує у щоки товариша. Той ставить на сигналізацію новий БМВ Х5.

— Ну так растьом по чуть-чуть, — сміється. — Що не крути, наші машини — гівно. А оце — вєщь, — сплескує в долоні.

До головного входу облради під'їжджає білий "Рендж Ровер Автобіографі" вартістю 1,5 млн грн. З машини виходить депутат 61-річний Павло Лаврик, обережно закриває дверцята.

— Отлічна у мене машина, рєбята, — підіймається на сходи. — Пожалуста, не треба розпитувать, де і за скільки купив. Немає на такі разговори врємєні, — забігає у приміщення.

За 5 хв. до початку сесії на стоянку заїжджають два чорні "Лексуси LХ 570" вартістю 1 млн грн. Звідти виходять по троє чоловіків також у довгих легких плащах.

— Ви хотітє узнать, чи ми ці машини до депутатства купили? Не дождьотєсь, — випалює один. — Як сильно надо, шукайте інформацію на сайті "лексуса".

Чоловіки різко розвертаються та йдуть.

— Не обращайте вніманія, народ усякий в жизні буває, — каже чоловік років 40. Ганчіркою протирає скло спортивного автомобіля "Порше Каєн". — Я водітєлєм більше 15 лєт роблю, знаю, що кажу — начальники разні бувають. У мене січас хороший попався. Работаю по півдня, а потом машина в моєму распоряженії. Красота.

Просимо назвати власника автомобіля.

— Як скажу, то на раз-два з роботи вилечу, — каже. — А приватним водітєлєм на хорошу машину не так просто устроїтися. Люди з дєньгами кастинг такий устраюють, що закачаєшся, — сміється.

Наприкінці стоянки припаркований найдешевший автомобіль — сірий "ланос" вартістю 60 тис. грн. Біля нього поправляє піджак Олександр Хрипко, голова Хорольської районної ради.

— Що дали у службове пользованіє, на тому і їжджу, — сміється. — "Ланос" на ходу розсипається. Машина абсолютно не для наших доріг.

— Тепер ви понімаєте, чого депутати джипи беруть? — перебиває розмову 57-річний Іван Коваль, депутат облради. — Та просто по нашим убитим дорогам більше ні одна машина не проїде. Хоча і внєдорожніки січас ніякі пошлі. Скоро танки куплять прийдеться.

За 2 год. з приміщення виходить голова Карлівської райради 48-річний Петро Світлик, сідає у "Хюндай Сонату". Автомобіль коштує 200 тис. грн.

— Це авто райраді купили агропідприємства району. До цього нам вообще ні на чому їздити було, — запрошує в машину Петро Світлик. Усередині пахне чоловічими парфумами. В авто є кондиціонер, подушки безпеки, шумоізоляція.

— Я би собі і лічний такий же самий взяв, та немає возможності, — додає. — Саме главне — забезпечити дітей квартирами. Про свій комфорт ще успію подумати.

900 тисяч гривень коштує "БМВ Х5" — позашляховик полтавського міського голови Олександра Мамая. Це найдорожчий автомобіль серед машин полтавських чиновників. 600 тис. грн коштує "БМВ 528" Віктора Щадчнєва — заступника губернатора області. Мер Кременчука Олег Бабаєв має "Мерседес-Бенц ML 350" ціною 400 тис. грн.

"Чайку" Федора Моргуна орендують молодята

У гаражі комунального автотранспортного підприємства Полтавської обласної ради є "чайка" 1980 року випуску. Вона найдавніша в автопарку посадовців. Автівкою їздив колишній перший секретар обкому партії Федір Моргун. Помер 2007 року.

— Машина чорна, блищить. Салон оббитий велюром піщаного кольору, — розказує директор підприємства Віталій Пипоть. — Служила лише Моргуну. Мав водія. Їздили нею не щодня, тільки в Київ або зустрічати важливих гостей. Зараз ніхто з чиновників нею не користується. Невигідно, машина "їсть" 25 літрів бензину на 100 кілометрів. Це вдвічі більше, ніж сучасний легковик. Десь раз на тиждень полтавці її орендують на весілля, дозволяємо прикрашати. Година прокату коштує 180 гривень. За 23 роки наїздила 163 тисячі кілометрів. На техобслуговування не відганяємо, ламається рідко, робітники автопарку справляються самі. Останній раз колеса міняли п'ять років тому.

2008-го під час економічної кризи влада хотіла розпродати п'яту частину автопарку облради. Мали намір виставити "чайку" на аукціон, але не зробили цього. Тоді в автопарку були 34 автівки. Більшість іномарки. Зараз мають 27 автомобілів. Один водій обслуговує чотири машини. Востаннє нові авто купували чотири роки тому — два легковики "Шевроле Епіка". Торік на ремонт та закупівлю легковиків для обласної держадміністрації виділили 4,5 млн грн. Кошти ще не використали.

Губернатор Полтавщини 55-річний Олександр Удовіченко їздить чорною "Тойотою Ленд Крузер". Машина вписана до декларації про доходи.

Зараз ви читаєте новину «"Совсєм стидно було тебе на "ланосі" бачить"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути