четвер, 25 лютого 2010 20:57

Назвали можливі місця підтоплення талими водами

Автор: фото: Світална Наталенко
  Міст через Ворсклу між селом Більськ і райцентром Котельва востаннє затоплювало 2006 року. У воді він стояв 9 днів. Його висота над рівнем річки у звичайному стані до 2,5 метрів
Міст через Ворсклу між селом Більськ і райцентром Котельва востаннє затоплювало 2006 року. У воді він стояв 9 днів. Його висота над рівнем річки у звичайному стані до 2,5 метрів

Цієї весни синоптики прогнозують повені й підтоплення. Жителі Полтавщини вже встигли частково їх відчути — почали танути сніги, з"явилася вода в погребах, дворах.

— У нас у селі люди вже починають запасатися мішками з дертю, щоб підкладати їх під двері в разі підтоплення, — розказує 55-річна Галина Іванівна з села Драбинівка Новосанжарського району. — Наше село і раніше підтоплювало. Років 20 тому бувало, що у дворах вище колін води стояло, у ній свині плавали. Минулого тижня, як пригріло, з двору вичерпували воду. Біля сараю по кісточки було.

Окрім Драбинівки Новосанжарського, підйом ґрунтових вод можливий у селі Мала Перещепина цього ж району, Кам"яних Потоках і Садках Кременчуцького і Калашниках Полтавського районів.

Прогнозують, на малих річках максимального рівня води досягнуть із 25 березня. Ворскла в районі Полтави найбільше підніметься у перших числах квітня. Псел у районі Кременчука — наприкінці квітня.

В обласній службі автомобільних доріг попереджають про можливі підтоплення доріг, які перетинають заплави річок або з"єднують населені пункти, розміщені на різних берегах. Це ділянки сіл Кунцеве і Собківка в заплаві Ворскли, села Манжелія, Піски (Псел), селище Котельва — село Більськ (Ворскла), село Затон — Велика Багачка. На автодорогах загального користування визначили 22 місця можливого підтоплення і розробили маршрути об"їздів.

Такі масштабні паводки, які очікують цієї весни, були востаннє 1986 та 2003 років.

— Усе залежатиме від того, коли почне інтенсивно наростати тепло та скільки випаде рідких опадів у період сніготанення, — говорить начальник обласного центру з гідрометеорології Володимир Богмацера. — Гідрометеорологічна обстановка, що складається в басейнах річок Ворскла, Псел, Сула, відрізняється від минулорічних і дає підстави очікувати більшого за норму весняного водопілля. Цього року накопичилися великі запаси снігу, сильно промерз зволожений ґрунт. Спостерігається велике промерзання навколо берегів, примерзли повалені дерева. Десяток років не було великих повеней, тому все позаростало і це буде затримувати лід. Він покритий снігом, який насичений водою і зараз замерз. Виходить як армований бетон.

Вище колін води стояло, свині плавали

За першу декаду лютого випали дві місячних норми опадів. Ґрунт повністю насичений водою, тому 80% талої води піде в річки.

— Із нашого досвіду і на основі спостережень передбачаємо, що до кінця першої декади березня інтенсивного танення не буде, — каже Володимир Богмацера. — Це теж великий мінус. Якби весняне сніготанення почалося раніше, процес би відбувався поступово. А якщо тепло наростатиме в третій декаді, паводки на річках можуть досягти небезпечних розмірів. Будуть підтоплені населені пункти, утворюватимуться льодові затори. Причому не так страшний підйом води, бо ми знаємо, в яких населених пунктах його чекати. А де утворяться льодові затори, ніхто не знає.

Синоптики кажуть, до 4 березня не буде ні різкого тепла, ні холоду. Ітиме дощ, мокрий сніг. Із 10 березня очікують морози. Вночі буде до -10°С.

Через те, що останні 20 років подібних повеней не було, заступник губернатора 58-річний Володимир Андрієнко переживає, що голови райдержадміністрацій не мають досвіду дії в таких ситуаціях.

— Щоб не наробили гірше. Воді не треба заважати текти. Їй треба допомогти, — сказав він позаминулого четверга на селекторній нараді.

Найбільш незахищеними будуть села. Андрієнко порадив попіклуватися про завезення в сільські магазини плавзасобів, гумових чобіт, харчів і питної води. Варто також мати в господарствах помпові насоси для відкачування з погребів і колодязів талої води.

У Кременчуці хочуть збудувати метеостанцію

Метеостанцію хочуть облаштувати в Кременчуці. На це треба понад 100 тис. грн.

Це мала би бути щогла з датчиками, покази якої автоматично надходили б на комп"ютер. Метеоінформація потрібна для попередження населення про негоду, а також для роботи працівникам Міністерства з надзвичайних ситуацій, даїшникам, для судових справ.

— Найближчі метеостанції є в Полтаві та Світловодську на Кіровоградщині. Щодо останнього, то там станція недалеко від берега водосховища і вище розташування Кременчука. Тому дані не відповідають нашому місту, — говорить 47-річний Геннадій Демьохін, начальник міського відділу екологічної безпеки.

Віта КОНОВАЛЕНКО

Зараз ви читаєте новину «Назвали можливі місця підтоплення талими водами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути