вівторок, 05 січня 2010 17:15

Лижна база "Скітен" працює навіть за відлиги

14 грудня у селі Петрівка Полтавського району почала працювати нова лижна база "Сорочин яр" (колишня "Колос"). Загалом на Полтавщині можна покататися на лижах та сноуборді на трьох лижних базах. Через відлигу катання призупинили. Планують поновити, коли надворі буде від -5°C. Кататися поки що можна лише на спортбазі "Скітен" у Полтаві, де схил захищений деревами, через що сніг довше не тане.

— У "Колосі" були застарілі підйомники. Ми їх замінили на два нові, — розповідає заступник директора бази "Сорочин яр" Олександр Щербань, 38 років. — Оновили канатні дороги, поставили систему штучного засніження. Раніше на "Колосі" не було снігових пушок. Збудували кафе.

Нова база має два схили завдовжки 250 м. Є сноуборд-парк із трамплінами та рампами для трюків сноубордистів. Для новачків — навчальний схил. Працює спеціальний сервіс, де можна замовити лагодження та підготовку лиж. Напрокат є 100 пар нового лижного спорядження та 20 пар спорядження для сноубордингу.

— Коли випаде багато снігу, плануємо для дітей відкрити тюбінг-парк — це траса, на якій можна кататися на невеликих гумових човнах, — говорить Щербань. — Через відлигу сніг трохи змило. Але нам потрібно кілька днів, аби підготувати траси, і катання буде відновлено.

— Господарі на лижній базі змінилися, і тепер замість старого "Колоса" просто Карпати, — пише полтавка Марина на інтернет-форумі аматорів лижного спорту. — Їздила на базу. Думала, зажгу з гірки, але сніг був змішаний із землею, і добре покататися не вдалося. Посеред гори зупинився підйомник, але, думаю, це від того, що був пробний день, і з часом усе налагодять. Узагалі, місце душевне. Кафе з гарним краєвидом. Унизу спуску вітру немає. Можна мангал поставити та шашлики посмажити.

На лижній базі "Корчак" за 25 км від Полтави в селі Стасі Диканського району снігові пушки ввімкнуть, коли надворі буде від -5°С.

— Цього сезону пропрацювали чотири дні, коли було сніжно, і стали, — розповідає працівник бази Юрій Куніцин.

База "Корчак" має три схили. Найдовший сягає близько 1 км. Для дітей утрамбували гірку. Траса добре освітлена. Є кафе, безкоштовна стоянка для авто, готель. Працює підйомник.

— Місцевих достатньо катається, але більше їдуть із Харкова, Сум, Дніпропетровська.

На базі можна взяти в оренду повне лижне спорядження від лижних черевиків до комбінезона, є дитячі санки. Почали будувати відпочинкову базу з роздягальнею для лижників.


Серед полтавців найпопулярнішим місцем для катання є спуск у районі просп. Первомайського. Його місцеві називають Інститутською горою. Там розташована спортивна база "Скітен". Дехто катається на схилах парку Перемога.

Одна біда — саночники

База обладнана підйомником, працює траса завдовжки 320 м, завширшки 30 м. Схил — 17–20°.

— Багато з нашої бази починали, — розповідає власник Олександр Гашев. — До Стасів та Петрівки добиратися далеко. А тут гарний спуск посеред міста. Лижники спочатку в нас відточують майстерність, а потім уже катаються на курортах Закарпаття, Польщі, Чехії.

База "Скітен" для лижників цікава тим, що тут сніг не сходить, навіть коли надворі плюсова температура. Це тому, що обабіч спуску щільний ряд дерев, які затримують сніговий покрив.

— У сніжний день буває до 300 лижників, — хвалиться Гашев. — Одна біда — саночники. Не можна, щоб вони каталися разом із лижниками. Але люди не слухаються. Пробираються із санками на територію бази. Гірка ж не загороджена. Наражають і себе, і лижників на небезпеку.

Зараз ви читаєте новину «Лижна база "Скітен" працює навіть за відлиги». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути