четвер, 04 лютого 2010 18:26

Ікона Миколая під час служби починає сяяти

Автор: фото: Олександр ЛУЦЕНКО
  Священик Успенського собору в місті Гадяч Ігор Цебенко біля чудотворної ікони святого Миколая. Вишите зображення вже кілька разів відбилося на склі як негатив
Священик Успенського собору в місті Гадяч Ігор Цебенко біля чудотворної ікони святого Миколая. Вишите зображення вже кілька разів відбилося на склі як негатив

"Газета по-українськи" пропонує "дев"ятку" чудотворних образів, які є на Полтавщині. Перші п"ять ікон чудотворними визнав Священний Синод, решту такими називають люди.

— Ікона сама по собі не може бути предметом зцілення, — зауважує отець Тихон із Полтавського єпархіального управління Української православної церкви Московського патріархату. — Благодать Божа дається через щиру молитву. Святий образ зцілює не тільки від тілесних недуг, але й від душевних. У нього можна просити допомоги в розв"язанні життєвих ситуацій.


1. Ікону Пресвятої Богородиці "Упование всехъ концевъ земли" із зображенням Божої Матері 1821 року фарбами на стіні намалював інок Хрестовоздвиженського монастиря в Полтаві. Її не раз забілювали, але побілка щоразу обсипалася. Коли монастир зруйнували, ікону вибили до цегли. У відбудованому монастирі зберігається її копія.


2. Козельщинська ікона Божої матері перебуває в Козельщинському монастирі Різдва Богородиці. У XIX ст. вона належала родині графів Капністів. У їхньої доньки виявили порушення в суглобах і хребті. Лікарі були безсилі. Перед операцією дівчинка протерла рушником ризу на іконі й помолилася Божій Матері. Невдовзі відчула силу в руках і ногах. Відтоді образ зцілив ще багатьох людей.


3. Каплунівська чудотворна ікона Пресвятої Богородиці під час Північної війни була в таборі Петра І, якому шведи згодом програли битву під Полтавою. Тепер образ — у Полтавському Макаріївському кафедральному соборі.

Від тяжкої пневмонії зцілився півторарічний малюк

4. Горбанівську чудотворну ікону Пресвятої Богородиці вважають заступницею землі Полтавської. За переказами, її знайшов козак Горбань, що косив траву і зачепив ікону. Слід від удару і сльозу видно й досі. Образ перебуває в Макаріївському кафедральному соборі в Полтаві.

5. Чудодійну Володимирську ікону Пресвятої Богородиці знайшли в лісі поблизу Полтави. Під час Другої світової війни снаряд потрапив у церкву, де вона була. Вибухом знесло колони іконостасу. Образ не постраждав. 1959 року на ньому обновилася риза. Перебуває в Макаріївському кафедральному соборі.


6. У Кирило-Мефодіївській церкві села Більськ Котелевського району є чудодійна ікона святителя Миколая, написана на дереві. 2002 року вона оновилася. Під час служби ікона починає сяяти. Від неї зцілилася жителька Більська Катерина Малохліб.

7. У Гадячі в Успенському соборі зберігається вишита ікона святого Миколая, що кілька разів як негатив відбилася на склі. Священики називають образ чудотворним. Він допомагає лікувати недуги. Від тяжкої пневмонії зцілився 1,5-річний малюк.


8. На зрізі груші в обійсті Руслана Литовченка із села Старицьківка Машівського району торік у травні проявився образ Божої Матері. Він схожий на чудотворну ікону "Благодатне небо", якій моляться при душевних і тілесних хворобах. Допомагає тим, хто веде неправедний спосіб життя.

— Сім"я із Молдавії щотижня навідується, — розказує Руслан. — У жінки було онкозахворювання, проходила хіміотерапію. Останні аналізи показали, що в неї нічого немає.


9. У Євдокії Винниченко з Великої Багачки оновилися образи Ісуса Христа та Божої Матері, яким понад 120 років. Катерині Сопільняк, яка перенесла дві складні операції та інфаркт, полегшало після того, як приклалася до ікон. Вони зберігаються вдома у Євдокії Винниченко.

Зараз ви читаєте новину «Ікона Миколая під час служби починає сяяти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути