четвер, 05 квітня 2007 19:18

Доберман Урман урятував на ставку дівчинку

Автор: фото: Олександр ЛУЦЕНКО
  Кладовище собак у Полтаві. Ховати домашніх тварин біля дендропарку за 500 метрів від вулиці Шведської почали десять років тому. Нині тут налічується 43 поховання
Кладовище собак у Полтаві. Ховати домашніх тварин біля дендропарку за 500 метрів від вулиці Шведської почали десять років тому. Нині тут налічується 43 поховання

Собачий цвинтар у Полтаві розташований неподалік дендропарку та вулиці Шведської. Поруч — ставок.

— Років десять тому в ньому тонула дівчинка. Собака її врятував, а сам втопився. Його тут і поховали, — каже 18-річна Юлія Фесенко, що ходить повз стихійний цвинтар до бабусі. — Батьки дитини поставили собаці пам"ятник. Після з"явилися інші могилки.

Кладовище видно здалеку — на похованнях лежать різнокольорові штучні квіти. Із 43 могил п"ять мають металеву огорожу, сім — надгробні камені. На них написи: "Бэн. Самый добрый, умный, веселый. "Врединка. Ты с нами всегда", "Кнопочка, извини, не уберег тебя. Жалеем все", "Вечная память Басе, самой доброй девочке на свете". На трьох могилах стоять хрести.

Посеред кладовища могила добермана Урмана. Кажуть, саме вона тут з"явилася першою. Поховання має металеву огорожу й забетонований майданчик. На надгробній плиті вінок зі штучних квітів. Під фото собаки напис: "Помним, любим, не забудем". Біля огорожі — металевий столик і лавка.

Зустрічаю старшокласницю Ганну Маймуренко, яка вигулює 5-місячного англійського спанієля Марсі.

— Два роки тому тут було лише чотири могили, — розповідає. — Ми теж поховали кокер-спанієля Лінду. Гуляємо біля неї, провідуємо могилку. Вона поки що обкладена кахлями. Хочемо камінь покласти. Мої сусіди теж там похоронили пуделя. Багато хто з нашого будинку похоронив.

Пропонує вивозити тварин до скотомогильника в селі Вільшани

Під час поминальних днів на стихійне собаче кладовище приїздять господарі тварин.

Хазяйка пінчера Тихона і ротвейлера Фараона 47-річна полтавка Ірина Назаренко вважає, що спеціальне кладовище для тварин украй необхідне. Попередніх своїх пінчерів, спанієля, болонку і дога вона поховала у ліску в мікрорайоні Сади-2.

— Перед тим як купити нового собаку, я приходжу на могилку й питаю в них дозволу, — каже жінка. — Але ж цю могилу можуть знищити будь-коли. Краще, якби вони були поховані на спеціальному кладовищі, — каже жінка. — Нехай воно буде й десь за містом, відособлене. Я знаю багатьох собачників, всі стикаються з цією проблемою.

Віце-президент обласного центру собаківництва Галина Мухіна зізнається, що питання кладовища для тварин перед владою не порушували. Своїх собак вона ховає на дачі.

За прибирання та поховання тварин у Полтаві відповідає комунальне автотранспортне підприємство N1628. Начальник відділу експлуатації КАТП Петро Бедах про несанкціоноване кладовище собак чує вперше. Пропонує вивозити тварин до скотомогильника в селі Вільшани Полтавського району:

— Він у полі, займає площу 0,4 гектара. Там хоронять собак, котів, яких відловлюють по місту чи присипляють після хвороби. Закопувати тварин у недозволених для цього місцях категорично забороняється згідно із санітарними нормами й правилами.

Для утилізації домашніх улюбленців на скотомогильнику у Вільшанах слід зателефонувати за номером у Полтаві 59 70 32. Заявку приймуть і скажуть, коли приїдуть по мертву тварину. Ця послуга безплатна.

Кремація пса в Києві коштує 300 гривень

Місце для поховання тварин є в Києві у Деснянському районі. Там створили ритуальний комплекс із кладовищем, крематорієм та колумбарієм. Середня ціна кремації — 110 грн. Індивідуальне спалювання тварини в печі обійдеться у 250-300 грн. Ціна залежить від ваги тіла.
Кілька бюро ритуальних послуг для тварин є в Москві. Великий центр планують побудувати в підмосковному місті Куркіно. Цей бізнес прибутковий. У США діють 600 цвинтарів домашніх тварин. За кордоном ставлять пам"ятники навіть черепахам і хом"ячкам.

Церква забороняє ставити хрести на могилах тварин

— Хрест на могилі пса? Цього робити не можна. У собак є душа, але відсутній безсмертний дух, — каже настоятель полтавської Свято-Миколаївської церкви Київського патріархату отець Олександр Дедюхін, 33 роки. — Хрест — символ перемоги Ісуса Христа над смертю.
До нас до церкви раз кота приносили, просили поховати. Але це також забороняється. Можна на знак пам"яті покласти квіти.

Зараз ви читаєте новину «Доберман Урман урятував на ставку дівчинку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути