понеділок, 18 липня 2011 00:45

Треба два-три рази гепнутися, щоб не боятися їздити

"З громадського транспорту пересіла на велосипед. Якщо раніше на дорогу витрачала близько години, веліком добираюся за 20 хвилин", — розповідає полтавка 34-річна Юлія Парадіз.

— Спочатку боялася виїжджати на трасу. Тижнів зо два потихеньку каталася тротуарами. Потім перейшла на дорогу. Якщо правил не порушуєш, водії нормально ставляться, тебе не чіпають. Кожен велосипедист має два-три рази добре гепнутися, щоб не боятися їздити. У мене було два великі "польоти". Раз упала на Інститутській горі. Вирішила скоротити дорогу. Велік летів з гори в одну сторону, а я сторчмака в іншу. Минулого літа потрапила в міні-аварію. Дорогу переходила бабулька з собачкою. Закопошилася біля пса і смикнулася назад. Щоб не збити собаку, повернула різко вбік і в'їхала у бетонний забор. Пошкодила ногу.

Юля їздить велосипедом узимку. Одягає тонку куртку з водонепроникної тканини, рукавиці. Каже, багато вдягати на себе не варто — важко і спекотно.

Велоспортом захоплюються секретар Полтавської міської ради Оксана Деркач, депутат обласної ради Олександр Іванішин, колишній заступник міського голови Полтави Віталій Нікіпєлов.

У місті є громадська організація "ВелоПолтава". Кожного року влаштовують масові велосипедні заїзди. Їх називають "велодні".

— Цього року на велодень зібралися до 300 полтавців, — розповідає 50-річний Валерій Нурумов, голова організації. — Чотири роки тому було всього восьмеро. Люди почали купувати велосипеди. Знайомий  для сім'ї три велосипеди придбав.

За словами Валерія Нурумова, полтавці пересідають на велосипеди, бо зараз у моді здоровий спосіб життя.

— Та і велосипеди гарні пішли, — каже Нурумов. — 20–30 років тому було тільки дві-три моделі й жодних умов для масової їзди. А зараз за 4 тисячі гривень можна купити класний велосипед, який служитиме багато років.

Валерій Нурумов говорить, проблем із водіями на дорогах у нього ніколи не було:

— Завжди дотримуюся правил руху. Якщо повертаю, витягнутою рукою показую в який бік.

Крім велоднів, організація влаштовує одноденні заїзди та велоночі.

— Збираємося близько півночі й катаємося містом, — розповідає Нурумов. — А перед світанком їдемо на природу, відпочиваємо.

У "ВелоПолтави" є сайт "Быстрее ветра". На ньому велосипедисти спілкуються, домовляються про заїзди. Участь у них може взяти кожен охочий.

Цього року за участю велосипедистів у Полтаві сталося 38 транспортних пригод. Торік — 34. Загинули четверо велосипедистів, торік — восьмеро.

— Більшість не знають правила дорожнього руху, — каже Сергій Антоненко з обласного ДАІ. — Виїжджають п'яні на дорогу.

Зараз ви читаєте новину «Треба два-три рази гепнутися, щоб не боятися їздити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути