четвер, 20 листопада 2008 18:31

На нових пательнях прожарюють сіль

43-річна Оксана Зайченко із Полтави три місяці тому купила собі пательню з тефлоновим покриттям. На ній страви не пригорають.

— Раніше в мене була металева. Тільки рибу чи котлети почну жарити, так одразу пристають. Тоді доводилося ножем відшкрябувати, — згадує жінка. — А до цієї сковорідки нічого не пристає. Для неї спеціально купила пластикову лопатку, щоб не дерти поверхню.

Для помішування їжі на пательнях із антипригарним покриттям використовують тільки м"які прибори — дерев"яні, пластикові чи меламінові.

— Пару раз черкнеш алюмінієвою ложкою — і те покриття одразу починає злазити, — каже продавець магазину посуду "Перлина" Світлана Скринник. — У середньому вона служить два-три роки, в залежності від того, як за нею доглядати.

Антипригарне покриття не любить різких перепадів температури. Розжарену сковорідку не можна одразу ставити у воду. Мити треба в теплій воді м"якою губкою із додаванням рідкого миючого засобу. Нагрівати пательню краще одразу з продуктом і не залишати порожньою на вогні. Якщо вона перегрівається, тефлон починає виділяти перфтороктанову кислоту — канцероген, що сприяє захворюванню на рак. Якщо на покритті сковорідки з"являються ушкодження, краще її більше не використовувати.

— Легкі сковорідки із тонкими стінками зношуються швидше. Добре, якщо вона важить не менше півкілограма, її стінки товщиною до 4 міліметрів, а дно — 5 міліметрів для м"яса, якщо ж 2 — для млинців. Товсте дно не деформується від перегріву, — радить продавець на центральному ринку в Полтаві Ольга Скороденко, 45 років. — Краще, щоб ручка була злитою з корпусом. Прикручені ручки з часом починають відкручуватися.

Найміцніші і найважчі пательні з чавуну. Продукти на них готуються на слабкому вогні.

— Вони можуть і до півстоліття прослужити. Не зручні лише через надмірну вагу. Таку сковороду, якщо ще й із кришкою, хазяйці треба двома руками піднімати, — каже завідувачка магазину "Перлина" Олена Чеверда. — Коли вона сильно розкалена, одразу під холодну воду ставити не можна, бо може тріснути. Спершу хай охолоне, а тоді слід насухо витерти полотенцем. На новій чавунній чи алюмінієвій сковорідці треба 2 години прожарити сіль до кавового кольору або олію. Тоді на них нічого не пригоратиме.

Сковорідки з антипригарним покриттям у "Перлині" коштують 58–93 грн, чавунні — 104–134 грн, алюмінієві — 36–43, із нержавіючої сталі — 150–271.

Зараз ви читаєте новину «На нових пательнях прожарюють сіль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути