пʼятниця, 01 березня 2013 19:52

Журналістів насмішило прохання не вставати перед Януковичем
13

Фото: Фото: Сергій Старостенко

- Ми прийшли протестувати проти цього професорського яйцепаду. За три роки Янукович нічого не зробив, а тільки язиком талапати вміє, - каже Віктор Степанко. Він стоїть у натовпі прихильників "Батьківщини". Їх близько трьохсот. Дехто тримає партійні прапори. У п'ятницю вранці вони прийшли на столичну Європейську площу. Тут в "Українському Домі" об 11.30 має розпочатися прес-конференція президента Віктора Януковича. Востаннє він спілкувався із пресою 15 місяців тому.

Прихильників опозиції від "регіоналів" відділяє шеренга міліціонерів.

- Бандюкович, убійца і зек, - викрикує хтось із натовпу. - Його давно пора посадить, а ви продажні, за сто гривень за нього стоїте.

- Кого треба — вже посадили, - чути відповідь від прихильників Партії регіонів.

У підземному переході – близько 200 "беркутівців". Територія біля "Українського Дому" огороджена залізними парканами. Біля них через кожні 5 метрів – по міліціонеру. Людей сюди не пускають. Журналістів перевіряють по списку.

- Чому не пускаєте? - вигукує жінка міліціонеру.

- Бо я так сказав, - огризається той. - Не можна, це режимний об'єкт.

- Міліція і людей б'є, - продовжує жінка. - То чого я вас маю слухати, де не дозволяють ходити по своїй землі. Ти гімно таке.

Світлофори на площі не працюють. Регулювальник вказує водіям, як їхати. Неподалік нього стоять дві машини ДАЇ.

Всередині "Українського Дому" журналісти проходять через рамки-металошукачі. Їх чотири. Біля кожної – по п'ять охоронців. Ті, які перевіряють сумки, в білих рукавичках. Просять показувати мобільні телефони. Їжу та напої відбирають. Пояснюють, що в фойє організували фуршет. Тут десять столів вкрити білими скатертинами. На тарілках – печиво та шоколадні цукерки. В графінах – яблучний сік. Офіціанти наливають каву та чай.

У залі прес-секретар президента Дарка Чепак стає за трибуну. Просить журналістів вимкнути мобільні телефони.

- Ще одне прохання, - додає Чепак. - Коли зайде президент, не вставайте, бо загороджуватимете телеоператорам.

Присутні сміються. Розсідаються у кріслах. Об 11.30 до зали в супроводі шести охоронців заходить президент Віктор Янукович. Проходить на сцену, сідає за стіл. Перед ним – стакан із водою та кілька аркушів. Кілька активістів руху "Стоп цензурі!" вдягають на обличчя маски із зображенням Януковича. Повертаються до операторів, кілька хвилин позують. Президент на них не реагує. Півгодини розказує про темпи зростання економіки, подолання інфляції, збільшення зарплат та виплат при народженні дитини, попит на зовнішніх ринках. На екрані праворуч президента показують слайди. Його запитують, чи є у держави кошти на продовження реформ, які започаткувала влада.

- Я вам трошки пізніше скажу, де наші з вами кошти, - киває Янукович. - Розповім все до копійки, до цента.

- Я хотел спросить у вас про сына. Как так быстро он стал миллиардером? - цікавиться один із журналістів.

- У вас є можливість задати йому це питання особисто. У нього часу трошки більше, аніж у мене. Він частіше зустрічається з пресою, - всміхається президент. - Я подробиць ніяких не знаю. Я знаю, що він звик багато працювати, вміє працювати, створив нормальну команду. Головне, що я від нього вимагаю, щоб все, щоб все робив прозоро, бо знаходиться під мікроскопом, в тому числі і вашим.

За годину до мікрофону намагається протиснутися журналістка Тетяна Чорновіл. Їй перегороджують дорогу п'ятеро охоронців.

- Ваши охранники здесь усиленно охраняют одну из наших коллег, - каже в мікрофон російський журналіст Сакен Аймурзаєв. - Теперь мой вопрос. Я смотрел за слайдами, слушал, что вы говорили. Вы действительно считаете, что в стране, где лидер оппозиции сидит в тюрьме, и которая должна 7 миллиардов долларов соседней стране, самая главная проблема – лифты, трамваи и такси?

Журналісти аплодують. Янукович кривиться. Поправляє піджак.

- Я не стал в своем докладе обострять этот вопрос, - говорить президент. - Контракт, который был подписан в 2009 году Тимошенко, ежегодно приносит убытки стране приблизительно шесть миллиардов долларов. Они ложатся на каждого гражданина Украины. Это для нас петля на шее. Если вы хотите, чтобы я ответил на вопрос: нравится ли мне, что Тимошенко сидит, то конечно, мне это не нравится.

- Что она делает неправильно? Вот если бы вы оказались в такой ситуации? - перепитує Аймурзаєв.

- Таких случаев у нас два, - продовжує президент. - Первый, когда в тюрьме оказался Лазаренко.

- Ви були в команді Лазаренка, - кричить Чорновіл. П'ятеро охоронців виштовхують її за двері. Замикають їх. Чути гамір.

- Там б'ють журналіста, - вигукують з зали.

- Ви стали губернатором при Лазаренкові, - знову кричить Чорновіл.

- Задайте вопрос президенту Кучме, который подписывал на меня указ, - піднімає руки Янукович. - Он ответит, почему взял меня на работу в областную государственную администрацию. Слава Богу, он живой, дай Бог ему здоровья. Я шел тогда на работу в команду президента Кучмы. Если сделать большое уточнение, меня на работу пригласил Сергей Поляков, который был назначен губернатором. В буквальном смысле слова меня уговорил.

За 2 години президенту ставлять 17 питань. Наостанок він обіцяє розглянути питання про помилування екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка, якщо Вищий спеціалізований суд відмовить йому в касації.

Зараз ви читаєте новину «Журналістів насмішило прохання не вставати перед Януковичем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

120

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути