пʼятниця, 21 серпня 2015 16:44

"Зростання тарифів проблему не вирішить" - експерт

"Зростання тарифів проблему не вирішить" - експерт
Фото: gazeta.dt.ua

Із 1 вересня 2015-го в Україні підвищать тарифи на електроенергію для населення. Це буде вже друге зростання цін цього року. Експерт з енергетичних питань Михайло Гончар вважає, що спершу уряд мав би створити конкурентний ринок газу і електроенергії. Про це він розповів у інтерв'ю Gazeta.ua.

Яка необхідність у такому підвищенні тарифів?
- Ніякої. Національним інтересам відповідало б розукрупнення структури компанії ДТЕК Ріната Ахметова, позбавлення її монопольного становища на енергетичному ринку і проштовхування через парламент закону "Про електроенергію". Його досі не прийняли, а тарифи хочуть підвищити. За нинішніх обставин цього робити не варто.

Чому не реагують партії, громадські організації, мовчить суспільство?
- Суспільство ще має зреагувати, поки що усі переварюють цю інформацію. Люди сприйняли це доволі обережно, бо зовнішня агресія проти країни триває. І ми чудово розуміємо, що колотнеча навколо уряду чи президента сприятиме підвищенню зовнішньої напруженості. А це потрібно Путіну.
Нещодавно пройшла інформація, що у результаті антикорупційних заходів у країну повернули 8 тисяч гривень із украдених мільярдів. Це просто знущання над усім народом. Тих, хто займався шахрайськими оборудками і схемами, переводив гроші в офшори, причетних до розстрілів протестантів на Майдані, ні до якої відповідальності досі не притягнули. А суспільство отримує одне за одним підвищення тарифів і цін. Зрозуміло, що реформи завжди не популярні, підвищення має бути. Але не такими темпами. Бо якщо навіть абстрагуватися від того, наскільки це обґрунтовано і справедливо, то зростання тарифів проблему не вирішить.

Що треба зробити для наведення ладу в енергетиці?

- Мали бути прийняті пакетом законопроекти про ринок газу, ринок електроенергії та національного регулятора. Та пройшов лише газовий законопроект - завдяки тиску з боку МВФ, громадськості та Євросоюзу. По електроенергії та регулятору законопроекти не пройшли. Потрібно також удосконалювати антимонопольне законодавство. Усе це відклали до осінньої сесії парламенту. Але тоді може спалахнути політична криза через ухвалення поправок до Конституції. Тому знову реформаційний пакет законів можуть відкласти.

У нас не вистачає електроенергії?
- Вистачає, та ахметівські структури штучно створюють дефіцит електроенергії. А потім шантажують суспільство: мовляв, наші ТЕЦ збиткові, нема на що закупити вугілля. Тим часом, цією ситуацією користується угруповання олігарха Костянтина Григоришина (російський бізнесмен, що має інтереси в Україні. - Gazeta.ua). Пропонують збільшити імпорт електроенергії в Україну з Росії, тобто, з країни-агресора. Так з'являється ефект енергетичної залежності від РФ. Таким чином, олігархат заробляє гроші, а українці отримують постійне збільшення тарифів на компослуги.

Юлія Тимошенко кілька місяців доводить, що тарифи на газ завищені. Чому ніхто не може домогтися їх зменшення?
- Тимошенко займається популізмом. Хтось казатиме, що тарифи завищені, а хтось переконуватиме, що навпаки - занижені. Так можна сперечатися до нескінченності. Цим постійно займалися за попередніх урядів. Питання відпаде саме по собі, коли запрацює ринок газу і електроенергії. Тоді гравці ринку не зможуть грати на підвищенні. Об'єктивно працюватимуть на зниження тарифів, щоб завоювати якомога більшу частину ринку, виграти у конкурентів. Звичайно, зараз, при переході на більш високі тарифи, виникатиме багато зауважень щодо їх несправедливості. Бо постає питання, наскільки адекватно порахована собівартість. Тому погано, що це підвищення не обґрунтовують.
Але треба підходити з іншого боку - створювати конкурентний ринок, який сам усе регулюватиме. Якщо цього не зробити, то будь-який тариф викликатиме нарікання. Цим користуватимуться політичні сили. Попереду у нас місцеві вибори, а тарифи є пекучою темою для електорату. Партії спекулюватимуть на ній.

Зараз ви читаєте новину «"Зростання тарифів проблему не вирішить" - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути