середа, 07 жовтня 2015 17:17

Знімають державні прапори і клеять логотипи "Відродження" - голова Комітету виборців

Знімають державні прапори і клеять логотипи "Відродження" - голова Комітету виборців
Олексій Кошель Фото: Ukrinform

На місцевих виборах 25 жовтня Україну можуть чекати провокації з боку Росії. Її засоби масової інформації намагатимуться спекулювати порушеннями і конфліктними ситуаціями на виборчих дільницях. Головною темою російської пропаганди стане обмеження права переселенців голосувати.

Таку думку в інтерв`ю Gazeta.ua висловив голова Комітету виборців Олексій Кошель.

- Ця кампанія відбудеться з певним процедурним порушенням, нерозумінням процесу голосування. Але спокійно. Можуть чекати загрози з боку Росії. Сподіватимемося, що вони лежатимуть у площині створення гарної картинки для російських ЗМІ. Останні кілька років у нас були і псевдозамінування Центральної виборчої комісії, і загрози терористичних актів. Також інших провокативних дій силового і військового характеру. Російські канали намагатимуться показати, що свято демократії в Україні не вдалося. Спекулюватимуть на темі обмеження прав громадян голосувати, зокрема переселенцям. Для цього використовуватимуть усі технічні ресурси.

Якою загалом є ця виборча кампанія?

- Цьогорічною особливістю є зменшення спекуляції на темі АТО. На парламентських виборах торік ледь не кожен кандидат вважав за потрібне виїхати на безпечні блокпости, сфотографуватися і передати гуманітарку.
Конфлікт з Росією підвів риску і над радянським минулим. Тема колишнього СРСР на цих виборах повністю відійшла. Винятки- дрібні скандали з перейменуванням міст Комсомольськ на Полтавщині та Дніпропетровськ. Також спостерігаємо серйозний парадокс- масову появу регіональних партій, які працюють виключно в окремому регіоні.

Де зможуть бути небезпеки?

- Про нову виборчу систему одні говорять, що це чиста "мажоритарка". Інші наголошують, що це відкриті списки. Вона себе не виправдала і нам необхідно провести повноцінну виборчу реформу, яка б містила низку революційних нововведень. Потрібно запровадити двотуровість до найнижчого рівня- малих міст, сіл і селищ. Зараз голова міста з населенням менше 90 тисяч може перемогти, отримавши лише 10-12 відсотків голосів. Немає різниці, чи переможе так мер великого міста, чи міський голова. Тому двотуровість повинна бути поширена на всі державні суб`єкти. Кандидати приділятимуть більше уваги змісту своєї агітації, пропонуватимуть людям власні програми. Треба проводити роз`яснювальну роботу. Зараз діє пропорційна виборча система і ми обираємо не кандидата, який представлятиме округ. А політичну партію. Кількість голосів за неї означатиме, скільки депутатів отримають місця у парламенті.

На чому кандидати будують свої кампанії?

- Політики і партії маніпулюють людьми так, щоб в умовах короткої кампанії виборець орієнтувався на знайомий бренд, обгортку. Таким чином, отримавши бюлетень, він не звертатиме увагу на прізвища. А лише на назву партії. Якщо проаналізуємо гасла політичних сил, то вони говорять про контрактну армію, зменшення тарифів. Це не є компетенцією місцевої влади. Її діяльність зосереджена на питаннях водопостачання, каналізації, парків і стратегії розвитку населених пунктів. Ця виборча кампанія, на відміну від усіх попередніх, проводиться у форматі загальнонаціональної. Але її особливістю є повна беззмістовність. Часто борди і листівки взагалі без гасел. Комітет виборців України не отримав жодної відповіді по особистій передвиборчій програмі українських кандидатів. Вони або запозичені у їхніх партій, або відсутні. Немає ні проектів рішень, ні планів діяльності громад. Люди ідуть до влади з порожніми руками.

Які виділяють типи підкупів виборців? Що кандидати використовують найчастіше?

- Традиційно застосовується технологія добрих справ, яка є непрямим підкупом виборців. В Дарницькому районі міста Києва кандидат говорив про те, що за його сприяння купили каток для асфальтування прибудинкової території. Таке виборче гасло стало символом абсурду. У регіонах пропонують подарунки, пряму соціальну і фінансову допомогу. Будують дитячі майданчики. Є випадок, коли кілька політичних сил пересварилися за опіку над будинком для людей похилого віку. Фарбувати, прибирати, встановлювати камери спостереження в під`їздах- це функція ЖЕКів і ОСББ (Об'єднання співвласників багатоквартирного будинку- ред.). Сьогодні констатують глибоку кризу партійної системи, яка не виконує безпосередніх функцій.

Набирає популярності підкуп за кошти місцевих бюджетів. Офіційно це подається як робота влади по захисту малозабезпечених громадян. У Чернігові міський голова Олександр Соколов видав розпорядження, щоб 20 мільйонів гривень виділили на доплати для бідних верств населення. Фактично, це буде масштабний підкуп виборців за рахунок місцевого бюджету. Раніше подібних технологій майже не було. Також кандидати в усіх регіонах використовують календарні свята для того, щоб проводити активну передвиборчу благодійність. Один з кандидатів на посаду міського голови Маріуполя на 1 вересня роздав понад чотири тисячі подарунків для першокласників. На хвилі передвиборчого популізму київська міська влада прийняла рішення запровадити безкоштовні курси англійської мови. Якщо не наголошувати на цих фактах, то за такою логікою може піти керівництво усіх населених пунктів.

Чого чекати ближче до виборів 25 жовтня?

- Гарячі точки на виборах у першому турі - це міста- супутники Києва: Ірпінь, Обухів, Вишгород. Активна кампанія проходить у Харкові. Відбувається небезпечне використання адміністративного ресурсу. Команда міської влади повністю працює на створення комфортних умов для проходження партії "Відродження". Це нова політична сила Геннадія Кернеса. Її реклама розміщена на комунальному транспорті, станціях метрополітену. Знімають державні прапори і клеять логотипи "Відродження".
Захід давно поставив на Україні клеймо держави, яка не спроможна провести чесні вибори. У другому турі традиційно найбільші проблеми будуть у Дніпропетровську, Одесі та Ужгороді. Тут надзвичайно висока конкуренція і скандальність. Технологія добрих справ досягла піку своєї абсурдності. Використовуються брудні фінансові технології і порушення. Кандидат на посаду міського голови Дніпропетровська Борис Філатов заявив виборцям, що ремонт автомобільних доріг відбувається за рахунок його благодійного фонду.

Зараз ви читаєте новину «Знімають державні прапори і клеять логотипи "Відродження" - голова Комітету виборців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути