Ексклюзиви
четвер, 27 березня 2014 16:32

Жертв донецької трагедії 13 березня переслідує МВС
6

Фото: Тетяна ЗАРОВНА

На сайті УМВС Донецькій області в рубриці "Увага! Розшукуються правопорушники!" опубліковані фотографії учасників самооборони донецького Євромайдану. У тому числі і фото вбитого 13 березня Дмитра Чернявського, колишнього прес-секретаря місцевого осередку партії "Свобода".

За неофіційною інформацією, міліція розшукує учасників проукраїнської акції, постраждалих 13 березня, як підозрюваних в організації масових безладів. Зображені на сайті УМВС українські патріоти заявляють про переслідування. А начальники міліції в коментарях пояснюють жорстокість проросійських агресорів тим, що їх нібито спровокували українці.

Учора декілька учасників самооборони Майдану були викликані на допит в УБОЗ.

"Вони встановили мене за моїми даними в лікарні, запросили як потерпілого, і влаштували перехресний допит без адвоката впродовж 3 годин, - на умовах анонімності розповів Gazeta.ua один з потерпілих. - 13 березня на мітингу за Єдину Україну мені в голову потрапив шматок каменю, наклали шви, але про це мене не запитували. Суть розпитувань зводилася до наступного: кого знаєте з самооборони, хто запросив вас і навіщо, як ви організовані, кого можете упізнати на фото. Показували фотографії учасників українського мітингу, вивідували дані наших десятників. Натякали, що мене використали - мовляв, хтось їм нібито розповів, що отримав за мітинг 300 доларів.

Євген - один з трьох постраждалих самооборонців - на сьогодні чоловік втратив навики писати та читати. Після травми він знову вчиться розмовляти. Але і ця людина опинилася в переліку "розшукуваних правопорушників".13 березня Євгену проломили голову великим каменем, потім його бив і принижував проросійський натовп. Після цього чоловік був доставлений в міліцію, і лише після допиту, вже в критичному стані, він відбув до лікувальної установи.

Ще двоє важко постраждалих оборонців - Сергій і Станіслав через 2 тижні після побоїща виявилися виписані із стаціонару, незважаючи на погане самопочуття, попри те, що у обох попереду операції і багаторічне відновлення. Друзі хлопців побоюються, що подібна тактика медиків не дозволить їм оформити інвалідність.

Більше 10 учасників самооборони, що отримали травми, досі не зверталися за медичною допомогою і були вимушені поїхати з Донецька.

"В Донецьку йде цілеспрямоване переслідування українських патріотів, - говорить десятник донецької самооборони, журналіст Артем Фурманюк, - Ми поїхали з Донецька, коли зрозуміли, що усю відповідальність за трагедію міліція має намір повісити на нас. У самообороні я опинився, оскільки не хотів допустити повторення ситуації 5 березня - коли "проросисти" по одному відловлювали і били наших мирних мітингуючих. 13 березня міліція сприяла титушкам, щоб наш мітинг розігнали як можна жорсткіше. 14 березня у мого товариша влаштували засідку в будинку невідомі в цивільному одязі. Іншого мого товариша в ніч після побоїща побили в донецькому міськвідділі міліції. Там же всю ніч протримали скривавлених хлопців з Ясинуватої. На допитах після мітингу у активістів викачали з телефонів усі контакти. А сьогодні наші фото висять на сайті МВС, як правопорушників, причому цинічно і хитро нас розмістили упереміш з росийскими "тітушками". Відповідати за подію за міліційним сценарієм повинні ми, а не ті агресори, які під прикриттям міліції отримували з машин без номерів арматуру, кидали в нас цеглу і світло-шумові гранати. Нишком вискакували з міліцейського оточення із заточуваннями і електрошокерами і благополучно поверталися назад, за міліційний ланцюг. Таким чином, ми потрапили в пастку".

"Тот факт, що на сайті МВС вивішені фото з виділеними обличчами не лише "бравих" захисників ідей сепаратизму, але й обличчя українських патріотів, говорить, що замовник у цієї справи - не українське правосуддя. Або ж МВС діє непрофесійно. "Захисники правопорядку" 13 березня кричали українцям на рівні з проросистами: "Ставайте на коліна". А тепер, можливо, хочуть закрити справу, не розбираючись в деталях, - говорить Олександр Гевелєв - один з тих, хто так само захищав проукраїнський мітинг".

Зараз ви читаєте новину «Жертв донецької трагедії 13 березня переслідує МВС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути