понеділок, 16 липня 2012 12:00

Спецтема: Боротьба за "мову"

За українську мову та "недорасу" на депутата подали в суд

За українську мову та "недорасу" на депутата подали в суд
Валентин Ткалич примусить депутата вибачитись за "недорасу". Фото: lg.vgorode.ua

Голова Луганської обласної організації Української Народної Партії Валентин Ткалич має намір через суд змусити депутата Луганської обласної ради Родіона Мірошника вибачитися за фразу "недораса", виголошену ним під час сесії обласної ради 6 липня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Раді не приймають законів. Там "розводят котят" - музикант

За словами Ткалича, відповідний позов "Про визнання громадянина Мірошника винним у порушенні моїх громадянських прав" в Ленінський районний суд Луганська він подав сьогодні, 16 липня.

"Я не вимагаю від Мірошника матеріального відшкодування моральної шкоди. У нього двоє дітей, не потрібно, щоб він витрачав даремно гроші. Я лише хочу, щоб його визнали винним за ці слова і змусили публічно вибачитися переді мною і перед громадянами країни, які вчать своїх дітей українською мовою. Я знаю Мірошника дуже давно, але останнім часом він остаточно знахабнів. Такі висловлювання негідні народного обранця і, тим більше, керівника державної телекомпанії", - сказав Ткалич.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У нас можуть бути мови національних меншин, а не регіональні", - нардеп

У його судовому позові, зокрема говориться, що своїм публічним виступом громадянин Мірошник порушив Конституцію.

"Я, Ткалич Валентин Васильович, навчався в школі українською мовою, за що громадянин Мірошник публічно обзиває мене "недорасой". Вважаю, що громадянин Мірошник порушив ст.24 Конституції України, а саме "Громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом. Не може бути привілеїв чи обмежень за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками", - йдеться в судовому позові.

Як повідомлялося раніше, 6 липня депутат Луганської обласної ради Родіон Мірошник на позачерговій сесії обласної ради, під час обговорення заяви в підтримку Закону "Про основи державної мовної політики" заявив: "Виходить, що на цій мові якщо ми вчимо дітей, то ми позбавляємо їх всього, ростимо просто недорасу. Людей, які позбавлені величезного обсягу знань, що приходять російською, англійською мовою або іншою. Ми позбавляємо нове покоління цих знань. За підтримки держави українська мова може розвиватися, але не в оранжереї, а конкуруючи з іншими мовами які є на території всієї України", - сказав Мірошник.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще одна голодувальниця біля Українського дому потрапила в лікарню

Співголова громадської ініціативи "Права Справа" Дмитро Снєгирьов 11 липня звернувся із заявою до Генеральної прокуратури України з вимогою притягнути депутата Луганської обласної ради Родіона Мірошника до кримінальної відповідальності за розпалювання міжнаціональної ворожнечі. Снєгірьов вважає, що недавня заява Мірошника "на цій мові (українській - ред.) якщо ми вчимо своїх дітей, то їх позбавляємо їх всього і ростимо недорасу", є провокаційною і ображає україномовну частину населення країни.

Зараз ви читаєте новину «За українську мову та "недорасу" на депутата подали в суд». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

47

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути