субота, 13 квітня 2013 13:47

"За "помаранчеву" Сумщину маємо дякувати Володимиру Щербаню"

"За "помаранчеву" Сумщину маємо дякувати Володимиру Щербаню"
Cумський філософ та історик В'ячеслав Артюх. Фото: gazeta.ua

- Ну давайте один кадр, і досить, - 48-річний сумський філософ та історик В'ячеслав Артюх активно уникає фотооб'єктива. Він приїхав у центр міста під вечір, провівши пари в Сумському державному університеті. Вдягнений у просте чорне пальто, джинси, сорочку.

Де ви тут уже були? Давайте пройдемо на Соборну, там поговоримо.

Заходимо в будівлю Сумського відділення "Просвіти" - вона на головній вулиці міста. У приміщенні старий ремонт. На дверях - патріотичні наліпки, на стінах картини. В кутку кімнати стоїть ряд зелених пластикових стільців, Артюх вмощується на один з них.

Сумщина політично не дуже активна. У час між виборами люди такі ж, як усюди. Але щойно вибори - починається. За Ющенка голосували, як у найкрутіших регіонах Львівської області. За Юлю такий же відсоток, як на Волині. Крайні північний схід і північний захід України голосують однаково.

Чому так відбувається?

Є кілька причин. Тільки спершу треба виділити території, де голосують зовсім навпаки. Це Шостка, Ямпіль, Велика Писарівка і Путивльський район. Дуже зросійщені або й етнічно російські землі. У Шостці хімічна й важка промисловість була, туди спеціально етнічних росіян завозили. Також на роботах було багато зеків. От там і сформувався тип людини, чітко означений як "гомо совєтікус". Якісь там Клишки чи Чапліївка біля Шостки - зовсім інакше голосують. Лишаються ще Конотоп, Охтирка й Суми - там багато різного намішано. І якщо ці райони відсікти - залишається типове по-сільському українське населення. Росіян там мінімум живе.

Там, до речі, цікаві процеси відбуваються. Коли росіяни потрапляли в це середовище - починали називати себе українцями. Мене вразили результати перепису. В Липоводолинському районі живе чоловік сто росіян етнічних. Але всі вони назвали рідною мовою українську. Звичайно, було б їх більше - вони б те село підім'яли.

У цих регіонах антиросійські, антидонецькі, антикучмівські позиції дуже сильні. Видно, що народ іще з радянських часів владою незадоволений. Були, приміром, вибори до місцевих органів влади - комуністи до багатьох райрад навіть не пройшли. У Сумській міськраді з 75 депутатів раніше було чотири комуністи, зараз - два, - Артюх сміється, поправляє сиву чуприну.

Іще ми маємо дякувати Володимиру Щербаню, екс-губернатору. Дуже він усім насолив, люди його ненавидять. І з часу його правління ще активніше голосують за прозахідні сили. Через це новий губернатор Юрій Чмирь, який з Макіївки - поводиться тихо. Розуміє, що не можна так нахабно захоплювати підприємства, перегинати народ через коліно. І це дає ефект. Якщо на минулих виборах Партія регіонів у Сумах набрала 9 відсотків, то на цих - уже 14%.

Але який контраст із тим же Харковом.

- По-перше, Сумщина - це лише на третину Слобожанщина. Решта Гетьманщиною була - а це самоуправління й інший норов. Ясно, що по селах результати виборів фальсифікують - але якщо всі голосують "проти", сильно не сфальсифікуєш. А от на Харківщині "проти" не всі. Великий вплив має Харків, де за переписом 1897-го менше половини людей назвалися малоросами. У Сумах таких був 71 відсоток, а зараз ще більше. Також на Харківщині багато етнічних російських сіл. Після Голодомору ж переселяли цілими селами, замість вимерлих українських. Тому в Богодухівському районі "донецьким" і віддають на 20 відсотків більше, ніж у сусідньому Охтирському.

В Охтирському районі взагалі драма на цих виборах була. Є в нас там такий Гриша Дашутін, балотувався у Верховну раду за Кучми. За одну каденцію змінив чи не 8 фракцій. Мільйонер, гроші має. На цих виборах вбухав у район мільйони - закуповував якусь апаратуру, дитячі майданчики будував. І тут приїхала якась жіночка з Харкова. Каже: "Я від БЮТу". Нічого не вклала: мовляв, безробітна, бідна. І її вибрали. Того, що вона від БЮТу, було достатньо.

Те ж у Роменському районі. Був там такий Саєнко - колись "бютівець", а тоді перекинувся в Партію регіонів. Теж сильно потратився. А приїхав якийсь Шульга з Сум, сказав, що від БЮТу, кілька разів повозив місцевих акторів по селах - і все, його обрали.

На Чернігівщині, як я знаю, настрої подібні.

Чому в людей така ненависть до комуністів?

- Ну от якщо просто пригадати з дитинства. Я народився в колишньому Гадяцькому повіті Полтавської губернії, зараз це наш Липоводолинський район. І моя бабка, яка все пройшла, ледве вижила, сидить на лавці. З нею інші бабуськи сидять, плюються насінням, щось говорять. Старенькі-престаренькі, доживають. І от іде жіночка, Варочка звалася. Вона активістка, наприкінці 1920-х - аж тоді! - років першою комсомолкою на селі була. У 80-х, коли ті бабульки сиділи, ніхто з нею не вітався. Вона до того часу тікала від них. У тих бабусь діти й онуки вже поступили в комуністи й зробили собі кар'єри "в городі" - але свою молодість вони чітко пам'ятають. І вони не приймають активістів.

Або просто трапився ще один такий випадок, жили там старенькі бабуся й дідусь, Хомич. Колись був головою першого колгоспу. От він хворів на старість - теж під 80 вже було. І ніхто з околиці йому не допомагав. Бо "він ганяв нас на роботу колись".

Щось від цього ставлення передалось, мабуть, і внукам. Тому й антикомунізм.

До кімнати заходить керівник місцевої "Просвіти", 54-річний Олексій Шевченко. Сідає біля нас, пропонує чаю, розставляє чашки. Починає періодично вставляти свої зауваження до розмови. Артюх для годиться погоджується з реплікою й далі веде своє.

- Нещодавно я з друзями видав книжку про інакомислення на Сумщині. І коли читаєш архівні документи з 50-х, 60-х років - оці моменти дуже чітко проскакують. У кримінальних справах часто ж пишуть, хто батько засудженого. "Куркуль, незадоволений комуністами, репресований" - таке писали дуже часто в тих, які потім самі такі ж стали. Які пішли на шлях 62-ї статті радянського Кримінального кодексу, себто антирадянська агітація, пропаганда. Цей зв'язок теж якось був. От ці всі фактори вкупі й дають те, що маємо.

Зараз ви читаєте новину «"За "помаранчеву" Сумщину маємо дякувати Володимиру Щербаню"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути