вівторок, 22 липня 2014 21:22

"За два роки посадили 70 депутатів і 11 міністрів" - експерт про боротьбу з корупцією

"За два роки посадили 70 депутатів і 11 міністрів" - експерт про боротьбу з корупцією
Віталій Шабунін Фото: kvedomosti.com

На цей пленарний тиждень Уряд подав у Раду на голосування антикорупційний законопроект. Він називається "Про засади державної антикорупційної політики в Україні (Антикорупційна стратегія) на 2014 - 2017 роки". Раніше до Верховної Ради вже подавали п'ять законопроектів, що стосуються боротьби з корупцією. Депутати за них не голосували.

- Порошенкові варто розпочати втілювати обіцянки, - розповідає у інтерв'ю Gazeta.ua голова Центру протидії корупції Віталій Шабунін. - Потрібна його позиція. Президент повинен вказати, яке його бачення. Інакше голосування у парламенті не відбудеться. Цей законопроект — це план дій, а не боротьба з корупцією. Затвердити план дій Порошенко може своїм указом. Для цього законопроекти не потрібні. Тому наявність цього законопроекту — це спроба продати донорам українського бюджету проект плану реформ, замість самих реформ. Наймудріший крок — це відкликати цей законопроект, а президент затвердить той самий текст своїм указом. Тому що голосування в парламенті займе два місяці.

Які позитиви і негативи цієї стратегії?

- Сам план дій правильний. Речі, зазначені в тексті, дуже потрібні й мають бути втілені. Наприклад, це створення Національного бюро антикорупційних розслідувань. Це орган зі слідчо-оперативними функціями. Він протидіятиме вищій політичній корупції. Далі відкриття реєстру нерухомого майна і власників земель. Тоді кожен зможе через інтернет подивитись що і кому належить.

Чого не вистачає?

- Ключові антикорупційні закони вже зареєстровані в парламенті. Не треба гратися. Закони готові до голосування. Розумієте, якщо приймуть законопроект про антикорупційну стратегію, то в реальності він нічого не змінить. В законі написано: Кабінет міністрів має розробити і подати закон. Тобто сам по собі закон нічого не змінює. Жодної норми — ні в кримінальному кодексі, не створює інституцій. Він просто виставляє план дій. Саме тому не треба додаткових законів, треба указ президента.

Депутати не голосують за п'ять антикорупційних законопроектів. Хто гальмує?

- Подано кілька законопроектів. Через це у депутатів є можливість не голосувати за жоден. Наприклад, законопроект про створення антикорупційного бюро. Є альтернативний, де автори — це депутати трьох фракцій — "Батьківщина", УДАР і депутатська група "Суверенна Європейська Україна". А є законопроекти автори якого — лише депутати "Батьківщини". У мене питання до депутатів, які подавали альтернативу: чи розуміють вони, що взагалі блокують створення такого органу? Далі теперішня коаліція не дала 96 голосів за відкриття реєстру нерухомого майна земельного кадастру. Це основа боротьби з корупцією. Прозорий доступ до розуміння, що кому належить. Як після цього депутати, які не проголосували можуть заявляти про боротьбу з корупцією?

Як тиснути на парламентарів?

- Скоро вибори. Сподіваюсь, що депутати, які не голосували не будуть у парламенті. І ми докладемо для цього максимальних зусиль.

Якою має бути ідеальна антикорупційна стратегія?

- Головне — це результат. Поки у в'язницю не сядуть судді, міністри, народні депутати, які замішані в корупції, доти не діятимуть самі ідеальні стратегії. Жодна антикорупційна стратегія не ефективна, якщо у в'язниці не сядуть люди, які купували наддорогі ліки, швидкі допомоги, "Вишки Бойка" (справа на сотні мільйонів доларів, яку провернули українські посадовці — Gazeta.ua).

З чого починати боротьбу з корупцією?

- Зі створення слідчо-оперативного органу. Без нього розмови про боротьбу з корупцією — це лише розмови. Його треба будувати з нуля. Без міліції, прокуратури. Бо як суддя буде саджати своїх колег? Слідчо-оперативний орган почне очищати всю систему. Інакше система сама не очиститься. Також у всіх розвинених країнах доступ до нерухомого майна і земельного кадастру публічний. Навіть в Молдові вже три роки. Це знищує можливість підробки документів та рейдерства.

На досвід яких країн ми могли б орієнтуватися?

- По створенню слідчо-оперативного органу — на Індонезію. Там він аналогічний. Був створений в схожих умовах з нашими. За два роки посадили 70 народних депутатів і 11 міністрів. Це гарний показник ефективної роботи.

Генпрокурор Віталій Ярема відкрито говорить, що чинний уряд — корупційний, схеми розкрадання коштів і відкати практично не змінилися, контрабанда існує. Як це мінімізувати?

- Логічним продовженням слів генпрокурора мають бути відкриті кримінальні провадження по цих міністрах. Ми на це чекаємо.

Зараз ви читаєте новину «"За два роки посадили 70 депутатів і 11 міністрів" - експерт про боротьбу з корупцією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути