четвер, 25 липня 2013 17:36

За 15 років в Україні не було уряду, який би досягнув рівня ВВП 2007 року — експерт

За 15 років в Україні не було уряду, який би досягнув рівня ВВП 2007 року  — експерт
Фото: news.bigmir.net

За весь період з 2007 року до сьогодні не було такого уряду, який би змусив економіку України вийти на рівень ВВП 2007 року.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

"Основна проблема на сьогоднішній день в тому, що Україна поки що має ВВП на рівні нижчому, ніж він був у 2007 році, тобто в останній докризовий рік. В нас за весь цей період, за різних урядів, ми все одно не змогли перейти той рівень, який ми мали до кризи" - зауважив експерт.

Він також додав, що сьогоднішнє падіння ВВП ще більше відштовхує українську економіку від рівня 2007 року. Серед основних причин падіння ВВП цього року Жолудь назвав падіння виробництва у промисловості та будівельній сфері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні пророкують падіння ВВП до "мінус" 1,5%

"В першу чергу, падіння (відбулося — ред.) у промисловості, у будівництві та деяких інших галузях, але основне це промисловість. Якщо ми подивимося статистику по промисловості там йде досить суттєве зниження за перші 6 місяців, особливо в обробній промисловості", - зазначив експерт.

Наразі, за словами Жолудя, в Україні триває рецесія, що почалася у другому півріччі минулого року. Спричинена вона, в першу чергу, падінням зовнішнього та внутрішнього попиту на українські товари і послуги.

Щодо стану показника ВВП до кінця 2013 року економіст зауважив:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія увійшла до п'ятірки світових лідерів за обсягом ВВП

"Номінально падіння ВВП, мабуть, буде в третьому- четвертому кварталі менше (ніж в першому-другому — ред.) В третьому очікується непоганий врожай, сільське господарство трішки витягне загальну картину. В четвертому кварталі також очікується більш м'яка ситуація і треба враховувати, що якщо в нас рецесія почалася в другому півріччі минулого року, то база порівняння в другому півріччі цього року більш низька, тому падіння не таке відчутне, так як ми порівнюємо з низькою базою минулого року".

Зараз ви читаєте новину «За 15 років в Україні не було уряду, який би досягнув рівня ВВП 2007 року — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути