четвер, 02 серпня 2012 12:32

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

"З Тимошенко хочуть зробити каліку" - Власенко

"З Тимошенко хочуть зробити каліку" - Власенко
Власенко: "Основна мета режиму Януковича – фізично знищити Тимошенко або перетворити на каліку". Фото: mair.in.ua

П'ятого серпня минає рік, як екс-прем'єр Юлія Тимошенко знаходиться за ґратами. Її заарештували у залі засідання столичного Печерського райсуду.

30 грудня минулого року після незадоволення апеляції її етапували до харківської Качанівської колонії. Навесні перевели у харківську лікарню "Укрзалізниці" через погіршення стану здоров'я.

"Юлія Володимирівна практично не змінилася за цей рік, - розповідає її адвокат, нардеп-"бютівець" 45-річний Сергій Власенко. - Ззовні, не зважаючи на шалений психологічний тиск, вона така, як і раніше. А внутрішньо, думаю, певні речі переосмислила і переоцінила".

Німецькі лікарі просять залишити Тимошенко у спокої на два місяці. Цього дотримуються?

Ніхто не збирається цього робити. Основна мета режиму Януковича – фізично знищити Тимошенко або перетворити на каліку. Все, що з нею роблять, відбувається не по-людськи, а по-звірячому в гіршому розумінні цього слова. Її на 100 відсотків позбавили приватності – 24 години на добу за нею, невідомо навіщо, спостерігають три відеокамери, навколо неї сидять двоє-троє працівників пенітенціарної служби. Вона не може усамітнитися навіть на півхвилини. Юлія Володимирівна - єдиний ув'язнений України, який не може користуватися телефоном. До неї пускають лише захисників. Це ж як треба боятися цієї тендітної жінки, аби так обмежувати її спілкування.

Як поводяться українські лікарі з вашою підзахисною?

Цинічно. Свого часу заступник міністра охорони здоров'я Раїса Моісеєнко заходила до Тимошенко, знаючи, що її побили при транспортуванні до лікарні, і сказала: "Тут вам не курорт". Нещодавно міністр Богатирьова заявила, що, виявляється Юлію Володимирівну успішно реабілітували. То про що ми говоримо?! А потім дивуються, чому у нас немає довіри до українських лікарів.

Коли очікувати вирок у другій кримінальній справі щодо "Єдиних енергетичних систем"?

Якби ця справа слухалася в нормальному режимі – одне-два засідання на тиждень, це б зайняло рік. Але вони женуть справу, хоча не існує такого принципу розгляду кримінальних справ, як принцип швидкості. Ми спостерігаємо "кірєєвізацію" дійства, яке відбувається в Харкові. Кірєєв в Києві проводив засідання кожного дня з 9 ранку до 8 вечора майже без перерв, і не даючи нам часу на підготовку.

Чи відбудеться відеоконференція на наступному судовому засіданні, як вимагає прокуратура?

Важко сказати. Наскільки мені відомо, ще на минулому засіданні у вівторок у тюремників все було приготовлено, аби силою тягти Юлію Володимирівну в кімнату для відеоконферції. Чому передумали – не знаю.

Взагалі ці дії є абсолютно незаконними. Кримінально-процесуальне законодавство не передбачає можливість проведення судового засідання в режимі відеоконференції. Але у справі Тимошенко все заздалегідь сплановано, ролі розписані. Тому у вівторок вранці перед початком засідання у нас на столах вже стояли монітори для конференції. Їх встановили ще до того, як прокуратура озвучила клопотання, а суддя сказав, що він лише буде з'ясовувати, чи є технічна можливість проводити відеоконференцію.

Навіщо прокуратура наполягає на відеоконференції?

Вони прекрасно розуміють, що Європейський суд з прав людини визнає "газову справу" незаконною, безглуздою і політично-вмотивованою. Тому роблять спроби перешкодити нам. Незаконно відкладають розгляд касації. Водночас, намагаються пришвидшити розгляд справи ЄЕСУ у Харкові. Але як можна проводити засідання, якщо людина перебуває на стаціонарному лікуванні в лікарні? Таких випадків українське законодавство не передбачає. Якщо складається подібна ситуація, то суддя зобов'язаний зупинити розгляд справи, тому що людина хворіє. Прокуратура вважає, що вони придумали новий спосіб, як примусити в незаконний спосіб розпочати судове засідання – відеоконференцію.

Що з цього приводу думає Тимошенко?

Вона проти. Ми граємо в шашки, а прокуратура – в "чапаєва". Тому прогнозуємо їхні дії, бо отримуємо інформацію з різних джерел. Коли прокурор подавав клопотання, попросив оголосити перерву, аби отримати письмову згоду Юлії Володимирівни на участь у відеоконференції, я одразу передав судді підписану Тимошенко відмову. Подібні відеоконференції можливі, якщо закінчений розгляд справи, треба допитати підсудного у разі його згоди. Але слухати всю справу – це ж не "Блакитний вогник". Крім того, закон говорить: в суді першої інстанції обов'язкова присутність підсудного. Не перед телевізором чи холодильником, не в лікарні, а в приміщенні суду.

Її можуть силою доставити?

Із законної точки зору це неможливо. Але в цій справі юриспруденції нуль, політика – 100 відсотків. Тому її привезуть всупереч закону, якщо буде вказівка Януковича.

Президент може дати таку вказівку?

Коли щось залежить від волі однієї особи, це складно спрогнозувати. Прокинеться Віктор Федорович в поганому гуморі або щось не так складеться в особистих стосунках. Він скаже: привезти Тимошенко в залу суду. Зрозуміло, що тюремники кинуться виконувати такий наказ.

Чи бачила Тимошенко список кандидатів у депутати від Об'єднаної опозиції?

Так. Однак її зустріч із Олександром Турчиновим відбувалася за тиждень до з'їзду. А списки узгоджуються до останнього моменту. Юлія Володимирівна висловила Турчинову свої побажання. Вони обговорили загальні підходи до формування списків. Делегувала йому право вносити зміни у попередньо погоджений ними варіант.

Чи висловлювалася вона щодо балотування своїх родичів?

Тимошенко проти того, аби в парламент йшли родичі тільки через родинні зв'язки. Хоча особисто я вважаю, що Євгенія на сьогоднішній день є достатньо ефективним членом команди Об'єднаної опозиції. Якби вона захотіла, то була б ефективною і в парламенті.

Чи є шанси на те, що ЦВК зареєструє Тимошенко кандидатом в депутати?

Не для того, аби Тимошенко брала участь у виборах, Віктор Янукович, наплювавши на закони, позицію українських громадян та Європейського союзу, давав команду її арештувати. У них є основне завдання – усунення з політичної арени основного конкурента у звірячий спосіб. В тому числі фізичного. Німецькі лікарі  говорили, що якби вони не примусили українську владу перевести Юлію Володимирівну до лікарні, дуже ймовірною була її інвалідність.

Зараз ви читаєте новину «"З Тимошенко хочуть зробити каліку" - Власенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

86

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути