пʼятниця, 22 березня 2013 16:15

Якщо в Києві не відбудуться вибори, то на місто очікує колапс - Шкіряк

Якщо в Києві не відбудуться вибори, то на місто очікує колапс - Шкіряк
Зорян Шкіряк. Фото: ukrgazeta.com

Прийняття парламентом за основу проекту постанови про призначення на 2 червня 2013 виборів мера Києва і депутатів Київради, як того пропонувала Партія регіонів, не змінює кардинально ситуації, а лише частково заспокоїть суспільство, переконаний голова об'єднання "Новий Київ" Зорян Шкіряк.

Як оцінюєте, що Рада все ж таки вчора проголосувала в першому читанні постанову про дату виборів в Києві, а через 2 тижні має намір повернутися до цього документа?

Це голосування — чергове технологія так званого "розводу", або просто чергового елементу затягування процесу для того, щоби публічно зняти рівень напруги як в суспільстві, так і в Верховній Раді. Це голосування відбулося лише через справедливе обурення опозиції та киян, яке відбулося після першого голосування, коли "регіонали" практично не дали жодного голосу. Партії регіонів потрібно було підтримати цю постанову, аби показати свою мало-мальську лояльність до тих проблеми, які сьогодні існують у питанні виборів Києва.

Ніколи в житті Янукович як реальний український диктатор не піде на те, аби втратити контроль над столицею напередодні президентських виборів. Тому, зрозуміло, що в Конституційному Суді вже знаходиться, написане на Банковій рішення, стосовно проведення чергових виборів депутатів Київської міської ради і Київського міського голови в 2015 році.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Свободівці" зацікавилися національністю колег по парламенту

Які можливі сценарії розвитку подій?

Сценарій розвитку подій наступний: нічого з цього не буде, адже питання не буде вирішено 2 квітня. Я вважаю, що виборів в Києві не буде. КС висвітлить роз'яснення, а мотивація буде дуже простою. Єдине, що я не виключаю, що вони підуть на позачергові вибори міського голови до 2015 року. Знову ж таки — це буде зроблено лише для того, аби зняти напругу в суспільстві.

Якщо ми 2 квітня побачимо, що вибори не будуть призначені, то скоріше за все, "регіонали" підуть на прийняття постанови про подовження повноважень нині діючої Київської міської ради до 2015 року. Тому, максимум, на що вони підуть, це позачергові вибори міського голови, який, навіть, якщо буде опозиційним, не зможе активно та серйозно впливати на процеси в раді, яка підпорядкована Банковій.

Тобто виборів не буде?

Я схильний думати, що виборів взагалі не буде, навіть позачергових виборів міського голови, а виборів депутатів в Київраду — точно не буде. Хоча, якщо більшість отримає опозиція, а це може бути і до 100 мандатів, тоді вона зможе контролювати столицю, і тоді Київ стане опозиційним містом. Більш того, будь-який голова Адміністрації, який буде призначений Януковичем, при формуванні опозиційної абсолютної більшості, може бути відправлений у відставку згідно із законом про місцеве самоврядування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В останній день формування комітету співпраці з ЄС, "регіонали" зірвали його роботу

Як розв'язати проблему, що через місяць-два міськрада стане нелегітимною?

Дійсно, найгірше в ситуації полягає в тому, що в травні місяці, коли закінчуються повноваження депутатів міськради, вона стає нелегітимною. Це треба розуміти, та сподіватися, що ми зможемо цю ситуацію поламати. В даному випадку, повинні будуть сказати своє слово кияни, котрим нав'язана узурпація, криміналізація влади та фактично намагання вічного узаконення панування донецького клану.

Як на це відреагують кияни?

В мене немає сумнівів, що кияни налаштовані опозиційно, що вони розуміють ситуацію. Я переконаний, що вони повстануть, проте є певні чинники. Сприяти повстанню киян можуть консолідовані дії опозиційних сил. При узгоджених діях опозиції, при роз'ясненні людям ситуації, це можливо. Варто усвідомлювати, що якщо вибори в Києві не відбудуться, то на місто очікує соціально-економічний і правовий колапс. Це буде фактичне безвладдя, що загрожує серйозними проблемами для життєдіяльності міста, тому і маю надію, що кияни піднімуться.

Зараз ви читаєте новину «Якщо в Києві не відбудуться вибори, то на місто очікує колапс - Шкіряк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

26

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути