понеділок, 11 грудня 2023 22:46

Вступ України в ЄС: угорські громади Закарпаття звернулися до Орбана

Вступ України в ЄС: угорські громади Закарпаття звернулися до Орбана
Угорці Закарпаття просять прем'єра Угорщини Віктора Орбана підтримати вступ України в ЄС. Фото: ВВС

Лідери угорських громад Закарпаття звернулися до голови Європейської ради Шарля Мішеля та прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, щоб вони підтримали початок переговорів про вступ України в ЄС.

Україна продемонструвала значний прогрес у виконанні рекомендацій Європейської комісії щодо забезпечення прав національних меншин. А ухвалений Верховною Радою законопроєкт суттєво відображає інтереси національних меншин і користується повною підтримкою громад, йдеться у тексті звернення.

"Ми, представники угорської національної спільноти Закарпаття, звертаємося до Вас з великою надією та проханням щодо підтримки рішення щодо відкриття переговорів про членство України в Європейському Союзі, запланованого на 14-15 грудня 2023 року", – йдеться у зверненні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В МЗС Угорщини розповіли, коли відбудеться зустріч Зеленського і Орбана

Представники угорських громад також закликали усіх лідерів держав-членів ЄС продовжувати підтримувати Україну на шляху євроінтеграції, бо "Україна заслуговує на підтримку її зусиль у цьому напрямку".

Звернення підписане головою Берегівської міської територіальної громади Золтаном Бабяком, головою Берегівської районної ради Карлом Резешем, головою Демократичної спілки угорців України (УМДС) Ласло Зубаничем, головою "Фундації україно-угорського регіонального розвитку молоді" Йосипом Резешем та депутаткою Закарпатської обласної ради Юдітою Петеї.

Серед підписантів відсутній лише лідер Товариства угорської культури Закарпаття (KMKSZ) Ласло (Василь) Брензович, який вже кілька років перебуває в Угорщині, а в Україні проти нього порушено кримінальну справу. Він є фігурантом кримінального провадження щодо причетності угорського фонду "Еган Еде" до діяльності, спрямованої на порушення державного суверенітету України.

Уряд проросійського прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана погрожує накласти вето на початок переговорів з Україною про вступ до Європейського Союзу.

Причиною, чому Угорщина хоче блокувати шлях України до ЄС є нібито "порушення прав угорської меншини".

Зараз ви читаєте новину «Вступ України в ЄС: угорські громади Закарпаття звернулися до Орбана». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути