понеділок, 27 січня 2014 15:32

Повстанці не будуть підкорятися надзвичайному стану — експерт

Повстанці не будуть підкорятися надзвичайному стану — експерт
Володимир Горбач. Фото: md-eksperiment.org

Введення надзвичайного стану навряд чи допоможе владі у довгостроковій і середньостроковій перспективі.

Таку думку в коментарі Gazeta.ua висловив Політичний аналітик Інституту Євроатлантичного співробітництва Володимир Горбач.

"Повстанці не будуть підкорятися надзвичайному стану. Йому можуть підкорятися спокійні громадяни, які бачать в цій ситуації загрозу особисто для себе, які не бачать свого інтересу у ескалації подій. А в нашому випадку загроза йде від самої влади і в надзвичайному стані люди все ж будуть бачити загрозу собі. Стоїть питання або-або. Або повстання передушить цей владний терор, або влада передушить свій народ. Надзвичайний стан нікого не зупинить від ведення дій", - сказав він.

На думку Горбача, введенням надзвичайного стану влада хоче закріпити ті "досягнення", які вона отримала протягом останніх днів у центральних областях.

"Фактично влада перейшла до фізичного і морального терору проти повстанців, проти всіх незадоволених цією владою. Це неправове середньовіччя. Таким чином вони опираються, щоб не випустити владу зі своїх рук. Вони сприймають ситуацію таким чином, що влада для них є питанням життя і смерті. І тому готові йти на терор проти власного населення. З метою закріпити цей стан страху і спробувати стабілізувати ситуацію, вони цілком можуть вдатися до юридичного введення НС", - наголосив політолог.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російський письменник проілюстрував події навколо Майдану "Вредными советами"

Він зазначив, що наразі по факту спостерігаємо "зрощення державного апарату з криміналітетом" і тому введення надзвичайного стану особливо сил владі не додасть.

"В принципі влада може розраховувати на брязкання зброєю, можуть юридично узаконити елементи тих речей, які вони вже роблять. Але по факту сил, на які б вони могли спиратися в них нема. Вони спираються на криміналітет. Ніякий надзвичайний стан цього не може узаконити. Говорять про армію. Але це небезпечно для них же самих. І якщо армія вийде на вулицю, це означатиме, що зброя потрапить у руки повстанців", - сказав він.

"Надзвичайний стан не є вигідним ні для кого з олігархів і високопосадовців, так само як і не є для них вигідною дестабілізація і ескалація насильства. У силовому варіанті із застосування НС зацікавленні, в першу чергу, Янукович і міністр Захарченко. Це ті люди, яким уже немає чого втрачати", - додав Горбач.

Зараз ви читаєте новину «Повстанці не будуть підкорятися надзвичайному стану — експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути