четвер, 17 грудня 2015 16:43

Волох розповів, хто саботує реформу прокуратури

Волох розповів, хто саботує реформу прокуратури
zn.ua

Генпрокурор Віктор Шокін саботував реформу прокуратури. Про це у коментарі Gazeta.ua сказав блогер Карл Волох.

На думку експерта, не можливо провести серйозні зміни "без стовідсоткової підтримки, сприяння і великого бажання першої особи".

"Шокін відверто не хотів там ніяких змін. Він завжди це саботував. Відкрито чи приховано. Він точно не сприяв тому, щоб реформа пройшла нормально. І звичайно, знайшли цапа-відбувайла. Тепер можна вказати пальцем на Сакварелідзе і сказати: "Він провалив реформу"", - сказав Волох.

"Я кажу це з сумом, оскільки відповідав за це Сакварелідзе. У нього просто не вистачило можливостей. Подивіться, як проводиться аналогічний процес у МВС. Там вже всі, хто може бути, втягнуті у процес реформування і відбору нових кадрів. Геращенко, Найєм, Захаров, автомайданівці. Тобто дуже серйозно підійшли до залучення суспільства у цей процес. У прокуратурі цього не було. Фактично кулуарно все вирішилося", - зауважив він.

За словами експерта, конкурси з відбору місцевих прокурорів "викликають сміх".

"Тестування провалилося. Те, що теперішні прокурори на 90-100 склали професійні іспити, нічого крім сміху не викликає. Подивіться на них у судах. Вони - абсолютно безпорадні і безпомічні. Не знають права. Коли стикаються з більш-менш серйозними адвокатами на показових справах, як вони там виглядають. Згадаємо хоча би історію з колишнім віце-губернатором Корбаном. Прокурори виглядають як діти. І раптом вони на 100 здають всі іспити. Очевидно були якісь зловживання", - сказав блогер.

На думку Волоха, "найліпше взагалі забути про прокуратуру у теперішньому вигляді".

"В неї забирають слідство - це прекрасно. Забрали високопосадову корупцію - теж. Давайте заберемо ще в неї процесуальне керівництво і залишиться тільки представлення інтересів держави у судах. Це буде ідеальним варіантом", - зауважив експерт.

Водночас блогер зауважив, що функція представництва інтересів держави в судах "може перейти як у багатьох країнах до Мін'юсту". "Очевидно треба робити щось у цьому напрямку. Бо я просто не розумію, як інакше проводити реформи", - резюмував він.

Раніше заступник генпрокурора Віталій Касько заявив, що ідея Давида Сакварелідзе про прихід нових людей до прокуратури "дала збій".

Зараз ви читаєте новину «Волох розповів, хто саботує реформу прокуратури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути