вівторок, 21 січня 2014 18:17

Волинські театрали заявили про утиски влади після вистави про Євромайдан

Волинські театрали заявили про утиски влади після вистави про Євромайдан
Фото: "Волинська правда"

Народний аматорський театр-студія "ГаРмИдЕр" заявляє про те, що їх просять покинути приміщення, у котрому вони базуються і показують вистави уже 6 років поспіль.

Зауважимо, що під час прес-конференції із цього приводу актори були у картонних масках та одязі кольору хакі.

Режисер театру Руслана Порицька розповіла, що 1 грудня 2013 року театр "ГаРмИдЕр" Луцького районного будинку культури показував документальну виставку "АУ! Сказане мільйонам" в приміщенні цього будинку культури. Вистава побудова на записах пересічних інтернет-користувачів. Оскільки черговий показ вистави у Луцьку відбувався наступного дня після розгону Євромайдану бійцями "Беркуту" кінцівка вистави була змінена. Фінал побудували на висловлюваннях українських громади щодо кривавих нічних подій. Під час прес-конференції присутнім показали цей фінал вистави.

Порицька зауважила, що це був крик душі і вона про нього не шкодує. Проте уже 13 січня її викликали на розмову, під час якої начальник управління культури Луцької райдержадміністрації Валентина Зінчук попросила театр покинути будинок культури. А 16 січня начальник управління культури підписала наказ про зміни у штатному розписі, згідно із яким 16 березня 2014 року Руслану Порицьку буде звільнено. Мовляв, через скорочення.

"Нічого протизаконного ми не зробили, ніякого законодавства не порушили", – сказала режисер театру. Зауважимо, що керівником театру при будинку культури вона працювала із 2009 року на громадських засадах і лише нещодавно почала отримувати заробітну платню.
Театр через два місяці також має покинути приміщення Луцького районного будинку культури. Зараз актори сподіваються, що це – непорозуміння і його вдасться залагодити. Тим паче, що театр постійно представляє місто, область та країну на різноманітних фестивалях і отримує відзнаки.
Актор Юрій Моклиця зауважив, що Руслана Порицька увійшла до 12 найкращих молодих режисерів України і до ТОП-100 найвпливовіших волинян.
Підтримати акторів приїхав і співак Сашко Положинський. Він зауважив, що жодного разу не був на виставі театру і бачив колись лише маленький шматочок їхнього виступу, проте вважає, що митців потрібно захистити. Мовляв, ідеальний варіант: якби громада взяла цей театр під своє "крило".
Театр закликає усю творчу спільноту України підтримати їх, починаючи від віршів і закінчуючи офіційними зверненнями. Також театр оголосив про збір підписів під зверненням до міністра культури Леоніда Новохатька та голови Волинської ОДА Бориса Клімчука щодо цих подій.
У випадку невиконання вимог владою "ГаРмИдЕр" обіцяє продовжувати боротьбу за існування колективу в гарантовані Конституцією України способи.

 

Зараз ви читаєте новину «Волинські театрали заявили про утиски влади після вистави про Євромайдан». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

15

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути