четвер, 12 вересня 2013 20:51

"Можновладцям треба відмовитися від сталінських методів боротьби з опонентами" - політолог

"Можновладцям треба відмовитися від сталінських методів боротьби з опонентами" - політолог
Володимир Бондаренко Фото: скріншот з Youtube

Керівник Інституту політичних, соціологічних та маркетингових досліджень Володимир Бондаренко вважає підозри у спробах отруєння Юлії Тимошенко небезпідставними. Про це він заявив у коментарі для Gazeta.ua.

"Смерть співкамерниці Юлії Тимошенко підтверджує, що в українських в'язницях є не тільки підслуховування та підглядання в тюремних камерах, а й можливі замахи на життя, зокрема отруєння, - зазначає фахівець. - Недаремно Юрій Луценко намагався користуватися лише своїми ліками, відмовлявся від препаратів, які пропонували йому тюремні лікарі. Тимошенко пробувала харчуватися тільки тим, що їй передавали родичі й близькі. Виходить, вони небезпідставно підозрювали, що їх можуть отруїти. На жаль, такі печерні методи розправи з політичними опонентами у нас можуть бути, і невідомо, хто стане наступною жертвою".

Аби покінчити з ганебною практикою знущань над ув'язненими, потрібно посилити покарання правоохоронців, наголошує експерт.

"Насамперед нашим можновладцям треба відмовитися від сталінських методів боротьби з опонентами: нема людини — нема проблеми, - каже фахівець. - А також дотримуватися принципу невідворотності покарання за злочини, особливо, якщо їх скоюють правоохоронці. В інших країнах суворо карають тих, хто катує, вибиває свідчення, користується незаконними методами дізнання. У нас же найчастіше таких горе-правохоронців відправляють у відставку. Оскільки керівництво держави взяло курс на євроінтеграцію, то права людини мають стати пріоритетом у внутрішній політиці".

На думку політолога, потрібно посилити суспільний контроль над правоохоронними органами.

"Треба зробити дієвими громадські ради при Міністерстві внутрішніх справ, обласних управліннях, пенітеціарних закладах. На жаль, із приходом міністра Віталія Захарченка система громадського контролю над міліцією практично знищена", - зауважує Бондаренко.

Нагадаємо, колишня співкамерниця екс-прем'єрки Юлії Тимошенко Світлана Макеєва померла від раку шлунку. Прес-служба партії "Батьківщина" заявила, що ця хвороба могла виникнути через систематичні спроби отруєння ув'язненої в Лук'янівському СІЗО, де вона перебувала в одній камері з Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «"Можновладцям треба відмовитися від сталінських методів боротьби з опонентами" - політолог ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути