вівторок, 25 грудня 2012 15:57

"Влада бачить вихід із кризи лише у видавлювання податків"

"Влада бачить вихід із кризи лише у видавлювання податків"
Володимир Лановий: стара система управління себе дискредитувала. Фото: www.unn.com.ua

Президент Віктор Янукович ліквідував Податкову і Митну служби України, реорганізувавши їх у міністерство доходів і зборів України.

Екс-міністр економіки Володимир Лановий пояснив в інтерв'ю Gazeta.ua, що це зроблено лише з метою посилення силових методів в економіці.

Яка мета такого переформатування органів влади? До чого це може призвести?

- Кожна політична сила визначає свої пріоритети діяльності і свої способи розвитку, трансформації та покращення. Та політична сила, яка наразі перебуває при владі, показує, що посилює саме силовий блок в економічних відомствах, піднімає статус податківців та інших органів такого характеру. Тобто, вбачає вихід із сьогоднішньої кризової фінансової ситуації лише у видавлювання податків, зборів, митних платежів і тому подібне. Тому вони діють відповідно до своєї філософії, своїх поглядів на економіку, на місце людей в економіці, і відповідно, надають перевагу саме каральним методам.

Тобто, можна очікувати, що в наступному році фіскальні методи посиляться?

- Статус податкової служби підвищується до рівня міністерства. Отже, вони демонструють, по-перше, що вона є дуже важливою. По-друге, вона опиняється під прямим керівництвом прем'єр-міністра. Тобто, тепер у ручному режимі розподілятимуться всі податкові надходження і посилиться адміністративний, а це значить ручний, режим управління фінансовими потоками.

Яка тоді, на Вашу думку, найкраща система, що треба змінити?

- Спочатку треба розвивати економіку і давати можливість людям працювати. Зараз перед владою така задача взагалі не ставиться. Тут відбувається лише вичавлювання доходів з економіки на користь тих, хто отримає від урядових структур всі фінансові засоби і урядові замовлення. Ця економіка зовсім іншого типу. Її треба перевернути. Така економіка безперспективна, вона буде звужуватися у своїх можливостях.

Чи може ця система врешті зламатися?

- Вона не зламається. А от фінансові провали у нашій економіці, нестача різного типу заходів у виконанні платежів, поверненню кредитів — ось наша головна загроза. Крім того, що й банкрутство багатьох фінансових систем, в тому числі, бюджетного фонду.

І ці проблема влада такими методами, які зараз запроваджує, не вирішить. Вони не дають ефекту.

Яким, зважаючи на це, буде 2013 рік? Коли настане пік кризи?

- Піку кризу не буде. Буде продовження і поглиблення кризи. Що стосується фінансових аспектів, то вибух, можливо, буде у другому кварталі наступного року. У будь-якому разі, всі експерти сходяться на тому, що в другому кварталі буде провал щодо зобов'язань уряду на міжнародних ринках.

Чого варто очікувати від нового уряду? Чи зможе він впоратися із цими проблемами?

- Він нічого не декламує такого, щоб показувало його наміри і цілі. Якихось етапних рішень і нових підходів немає. А це необхідно, тому що старі методи привели нас до страшної скрути, банківського колапсу, зменшення виробництв, втрати робочих місць, зменшення доходів до бюджету і т.д. Тобто, стара система управління себе повністю дискредитувала. А нового вони поки нічого не заявляють. Можливо, їм здається, що так все буде і надалі, можливо, вони на щось інше сподіваються, але поки все безперспективно. Поки вони показують, що не розуміють ситуацію.

Зараз ви читаєте новину «"Влада бачить вихід із кризи лише у видавлювання податків"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

11

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути