четвер, 22 грудня 2011 12:05

Влада має пояснити українцям, що за незалежність треба платити - Рибачук

Влада має пояснити українцям, що за незалежність треба платити - Рибачук

Владі варто чесно пояснити людям, що є ціна за газ, а є ціна за незалежність, яку треба платити.

Про це в ефірі 5 каналу сказав екс-глава Секретаріату президента, колишній нардеп, громадський активіст Олег Рибачук.

"Якщо в когось була ілюзія, що відмовившись від українських інтересів, зокрема, від безпеки України, від теми НАТО, віддавши наперед базу, можна було б задобрити Росію, то ми бачимо на сьогодні, що наступає протверезіння, що цього не буде. Україна стала значно слабкіша", - наголосив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Переговори щодо газу зайшли в глухий кут - Азаров

"Я думаю, що 20 років незалежності з точки зору тих, хто перебуває у Кремлі – це непорозуміння, яке треба виправити. І тому боротьба йде все ще з дещо незалежною Україною. А газ є дуже сильна зброя. І тому така принципова зміна влада теми газу не знімає", - вважає Рибачук.

Водночас, він переконаний, що перемовини з Росією щодо газу були б зовсім іншими, якби Угоду про асоціацію з ЄС було вже парафовано і Україна була повноцінним членом енергетичного сектору ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росію виганяють з України - у ВР пропонують денонсувати "харківську угоду"

На його думку, влада дуже дивно у цій ситуації відстоює інтереси країни: "Це той випадок, коли співпадають бізнес-інтереси представників влади і загально-національні інтереси. Але поки що непрозорість, недолугість того, як себе поводить влада, досить кидається у вічі. Ми залишаємося один на один із Росією. Ми втратили американців як серйозних партнерів  в енергетичній політиці, ми не отримали європейців і зараз відбиваємося незрозуміло яким чином від російського тиску".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На "газових" переговорах Росія хоче все й одразу - експерт

Рибачук переконаний, що владі варто було б чесно пояснити людям, що є ринкова ціна за газ і є ціна за незалежність: "Думаю, що переважна більшість українців зрозуміла б, що треба платити за незалежність. Але не потрібно красти. Має бути прозора енергетична політика, мають бути європейські стандарти. Україна мала б приєднатися до ЄС, де країни одна за одною виграють суди у "Газпрому".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Янукович розповів про "активну фазу" газових переговорів

Він також додав, що Росія на переговорих ставить питання не тільки про ГТС, а про вихід на внутрішній ринок України, "де вона може контролювати практично всю нашу незалежність".

Зараз ви читаєте новину «Влада має пояснити українцям, що за незалежність треба платити - Рибачук». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

39

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути