четвер, 25 квітня 2013 13:28

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Власенко: За позитивного рішення Євросуду влада має звільнити Тимошенко

Власенко: За позитивного рішення Євросуду влада має звільнити Тимошенко
На думку Власенка, у разі позитивного рішення ЄСПЛ, відновити порушені права Тимошенко можна, лише відпустивши її. Фото: radiosvoboda.org

При позитивному рішенні Європейського суду з прав людини щодо скарги екс-прем'єра Юлії Тимошенко та її захисників, українська влада мала звільнити Тимошенко.

Про це під час прес-конференції у Києві сказав її захисник Сергій Власенко.

Він зауважив, що незважаючи на те, що 30 квітня буде оголошено рішення ЄСПЛ за скаргою саме щодо незаконного арешту та утримання за гратами, воно також може призвести до звільнення екс-прем'єра.

"Європейська конвенція не вимагає від Європейського суду зазначення у самому судовому рішенні всіх необхідних заходів, за допомогою яких треба відновити права людини, що порушені, - пояснює він. - Європейська конвенція, на жаль, для України і, на щастя, для Європи готувалася, виходячи з презумпції добросовісності. Тобто з того, що очікується добросовісна поведінка держави".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рішення Євросуду у справі Тимошенко можна буде оскаржити

Власенко додав: "Вони не знали, що буде така Україна, що будуть такі Пшонки, Кузьміни, Лавриновичі. Тому Європейська конвенція говорить про те, що держава сама має визначити, як відновити права людини. Про це говорить і українське законодавство. Зокрема 10 стаття закону України "Про виконання рішень ЄСПЛ".

Так, Власенко звернувся до міністра юстиції Олександра Лавриновича уважніше прочитати цю статтю.

"Стаття 10 говорить: "Із метою забезпечити відновлення прав стягувача, крім виплати відшкодування, вживаються додаткові заходи індивідуального характеру", - зацитував він, уточнюючи, що за цієї статтею також передбачено, що при визнанні порушення прав позивача, держава має забезпечити повернення його (позивача) до попереднього статусу.

Захисник підкреслив, що це свідчить про необхідність звільнення Тимошенко.

"Якщо Євросуд встановить, що Тимошенко була затримана за політичними мотивами, то як можна відновити її порушені права? Відповідь проста - відпустити", - запевнив Власенко.

Зараз ви читаєте новину «Власенко: За позитивного рішення Євросуду влада має звільнити Тимошенко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути