понеділок, 03 грудня 2012 16:18

Владу можуть зобов'язати випустити Луценка - подана друга скарга до Євросуду

Владу можуть зобов'язати випустити Луценка - подана друга скарга до Євросуду
Фото: obozrevatel.com

Сьогодні адвокати ув'язненого екс-міністра внутрішніх справ Юрія Луценка подали другу скаргу до Європейського суду з прав людини відповідно до ст. 2 та ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. Якщо Європейський суд вирішить, що Луценко повинен вийти із місця позбавлення волі через незадовільний стан здоров'я, то влада буде зобов'язана його випустити.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав захисник Олексій Баганець.

"Вже одна скарга захисту Юрія Луценка була подана ще тоді, коли справа розглядалася в суді, і коли Луценко знаходився під вартою за судовим рішенням. Тоді грубо порушувались його права на медичну допомогу, а це йому повинна була надавати Державна пенітенціарна служба. Те, що його замість лікування, по 10 раз обстежували, не дивлячись на те, що кожен раз лікарі підтверджували тяжкий стан. Його фактично не лікували, тому ми звернулися до Європейського суду і чекаємо рішення", - пояснив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко погодився на обстеження у стаціонарі

За його словами, ситуація показала, що навіть після засудження Луценка, "його навіть вже доставили у місце позбавлення волі, там йому не надають належної медичної допомоги".

"Не дивлячись на те, що обмежують у всіх правах, які надає кримінальний Кодекс, все одно і в цьому його обмежують. Останній випадок, який підштовхнув подавати новий позов той факт, що його обстежили в Менській колоній в черговий раз, але пройшло 20 днів, і він сам заявив, що не надали навіть жодної пігулки. Приходимо до висновку, що влада хоче знищити Луценка фізично", - додав захисник.

Відповідаючи на питання, коли можна очікувати результати, він сказав: "Якщо ми переконаємо Європейський суд в позачерговості прийняття нашого позову до розгляду, то я думаю, протягом 4-5 місяців ми можемо отримати результат. Я однозначно очікую результат позитивний, і що Європейський суд визнає порушення щодо прав Луценка".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Якщо керівництво колонії не виконає вимоги Луценка, захист знову звернеться до Євросуду

Окрім того, говорячи про те, чи вплине рішення суду на владу, він зауважив: "Я вірю, що Європейський суд вплине на дії і рішення влади".

Також він сказав, "щодо першого рішення, то там була інша ситуація. Ми оскаржили не незаконність засудження Луценка, а те, що його незаконно затримали, арештували та тримали під вартою до винесення вироку судом. От вони за це чіпляються за це, і обіцяють, що виплатять 15 тисяч компенсації, і кажуть: "Але ж він засуджений судом, то ми не причому". Там така шпаринка була".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Януковичу напророчили панічну еміграцію з України

"А в цій ситуації, коли буде доведено, що було порушення права на надання медичної допомоги, то Європейським судом може постати питання перед Україною про його негайне звільнення за його станом здоров'я. І тоді вони будуть зобов'язані виконати це", - резюмував адвокат.

Зараз ви читаєте новину «Владу можуть зобов'язати випустити Луценка - подана друга скарга до Євросуду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути