неділя, 07 липня 2013 14:42

Влада серйозно взялася за мирні збори, та на очах "закручує гайки" - нардеп

Влада серйозно взялася за мирні збори, та на очах "закручує гайки" - нардеп
Андрій Шевченко. Фото: tvi.ua

Нинішня влада серйозно взялася за мирні збори, на очах "закручуючи гайки" українському народу.

Про це в коментарі Gazeta.ua сказав народний депутат від фракції "Батьківщина" Андрій Шевченко.

"Чому саме зараз дуже важливо впровадити цей закон? Тому що влада серйозно взялася за мирні збори та на очах "закручує гайки", - сказав він.

"Це відбувається по трьом напрямкам: дії міліції (вона  робить ставку на застосування грубої сили – демонстрація сили, арешти, затримання), судові заборони (лише в минулому році ми мали 358 судових заборон мирних заходів – це рекордне число, цього року вже говоримо про сотню заборон. Рішення судових заборон стають дедалі маразматичнішими), місцева влада (мери та губернатори придумують рішення, яким забороняють збори)", - додав політик.

Окрім того, за його словами, "нам влада чітко проказує, куди вона далі збирається йти". "Ситуація зрозуміла – йде жорсткий наступ на свободу та на право на мирний протест зокрема. Ми віримо, що наш закон допоможе зупинити наступ по цьому напрямку", - підкреслив Шевченко.

Також, він зауважив, що в законопроекті "враховані всі вимоги громадськості – гарантоване право на спонтанний протест, на контрзібрання, він вилучає із Кодексу про адміністративні правопорушення покарання для організаторів та учасників масових протестів, також він скасовує нарешті дію указу ВР СРСР 1988 року, на підставі якого зараз місцеві органи влади забороняють мирні протести, тобто допоможе вирішити безліч проблем".

Нагадаємо, у Верховній Раді був зареєстрований законопроект про свободу мирних зібрань.

За словами авторів, законопроект узгоджений як з представниками влади (Адміністрація Президента, Мін'юст, МВС), так і з представниками громадянського суспільства. За їх словами, закон передбачає, що неповідомлення чи несвоєчасне повідомлення про мирні збори не є підставою для їх заборони.

Автори наполягають, що документ містить ряд позицій, які включені за наполяганням громадських активістів, – він гарантує право на контрзібрання, передбачає заборону на проведення зборів виключно через суд і в обмеженій кількості випадків і т.д.

Зараз ви читаєте новину «Влада серйозно взялася за мирні збори, та на очах "закручує гайки" - нардеп». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

30

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути